Kræft i livmoderen

Kræft i livmoderen
Kræft i livmoderen opstår hyppigst hos kvinder efter overgangsalderen.

Symptomer
Symptomerne kan være ændret udflåd fra skeden eller blødningsforstyrrelser.

Sådan bliver diagnosen stillet
Diagnosen stilles ved at lægen foretager en gynækologisk undersøgelse, en ultralydsscanning af underlivet og en vævsprøve fra slimhinden i livmoderen (en udskrabning). Med scanninger, gynækologisk undersøge​lse og ofte ved en operation undersøger man, hvilket stadie kræften har, og om den har spredt sig til andre organer.

Behandling
Sammen med gynækologerne lægges der en plan for behandling. De fleste patienter skal have foretaget en operation, hvor man fjerner livmoderen og eventuelt æggeledere, æggestokke og lymfeknuder.

Afhængig af sygdomsstadiet vil nogle kvinder efter operationen blive tilbudt strålebehandling eller kemoterapi for at nedsætte risikoen for tilbagefald af kræftsygdommen. Denne behandling foregår på Onkologisk Afdeling.

Hvis kræften har spredt sig til andre organer og ikke kan fjernes ved en operation eller kommer igen, kan kvinden blive tilbudt strålebehandling, kemoterapi eller hormonbehandling - afhængig af situationen. Disse behandlinger gives for at lindre symptomer fra sygdommen og give mulighed for livsforlængelse.

Information
Hvis du skal have behandling mod kræft i livmoderen, bliver du grundigt informeret både skriftligt og mundtligt ved en samtale med en læge og en plejeansvarlig. Det vil sige enten af en sygeplejerske eller en social- og sundhedsassistent eller radiograf.

Bivirkninger
Der er bivirkninger ved operation, strålebehandling og kemoterapi. Det er vigtigt, at du ved, at du efter behandlingen, ikke vil kunne få børn, og at du vil gå i overgangsalder. Symptomer på overgangsalder kan eventuelt behandles med et hormontilskud.
Bivirkninger

Du kan søge yderligere information om vores behandling til patienter med kræft i livmoderen via vores pjecer,
Pj​ecer​

Redaktør