Kræft i endetarmsåbningen

Kræft i endetarmsåbningen
Kræft i endetarmsåbningen blev tidligere behandlet med operation og anlæggelse af en stomi. Men da det er en kræfttype, som er meget følsom overfor strålebehandling og kemoterapi, kan man nu behandle mange patienter, så de undgår operationen.

Symptomer
Symptomerne på kræft i endetarmsåbningen kan være kløe, sårdannelse eller symptomer, der minder om hæmorroider. Der kan være smerter og blødning.

Sådan bliver diagnosen stillet
Diagnosen stiller lægen ved at tage en vævsprøve fra området.

Med scanninger og blodprøver undersøger sundhedspersonalet, hvilket stadie kræften har, og om kræften har spredt sig til andre organer.

Behandling
​Sammen med kirurgerne på Kirurgisk Afdeling lægger lægerne fra Onkologisk Afdeling en plan for behandlingen.

Behandlingen kan være strålebehandling og kemoterapi, strålebehandling alene eller operation.

Hvis sygdommen har spredt sig til andre organer, består behandlingen oftest af kemoterapi og eventuelt strålebehandling. Behandlingen bliver givet for at forlænge livet og give lindring mod sygdommens symptomer.

Information
Hvis du skal have behandling mod kræft i endetarmsåbningen, bliver du grundigt informeret både skriftligt og mundtligt ved en samtale med en læge og en plejeansvarlig. Det vil sige af en sygeplejerske, en social- og sundhedsassistent eller radiograf.

Bivirkninger
Der er bivirkninger ved strålebehandling og kemoterapi. Det er vigtigt, at du ved, at du ikke vil kunne få børn efter behandlingen. Det er også vigtigt, at du er klar over, at du vil gå i overgangsalder. Symptomer på overgangsalder kan behandles med et hormontilskud.
Bivirkninger

Du kan søge yderligere information om vores behandling til patienter med kræft i endetarmsåbningen via vores pjecer.
Pj​ecer​

Læs mere om kræft i endetarmsåbningen på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Redaktør