Kræft i endetarmen

Endetarmskræft
Endetarmen består af de sidste 15 cm af tarmkanalen. Selve endetarmsåbningen er et område for sig, som behandles efter andre principper. Det beskrives i et andet afsnit, der hedder kræft i endetarmsåbningen.

Symptomer
Hvis der kommer sygdom i endetarmen, kan det give ubehag i form af ændret afføringsmønster, blod i afføringen og smerter. Symptomerne kan ses ved f.eks. hæmorroider, som mange mennesker kender til, men de kan også ses ved kræft i endetarmen.

Sådan bliver diagnosen stillet
Det er vigtigt at få en sikker diagnose. Det sker ved, at lægen tager en vævsprøve ved en kikkertundersøgelse.

Med scanninger undersøges det, hvilket stadie kræften har, og om den har spredt sig til andre organer.

Behandling
Kræft i endetarmen bliver behandlet med operation. I nogle tilfælde giver lægerne strålebehandling i kombination med kemoterapi inden operationen. Målet er helbredelse, hvis ikke der er spredning uden for endetarmen.

Hvis du har endetarmskræft og skal have strålebehandling og kemoterapi, foregår den del af behandlingen hos Onkologisk Afdeling. Operationen forgår på den henvisende kirurgiske afdeling.

Hvis der er tale om spredning af kræften til andre organer, så vurderer lægerne, om det er muligt at fjerne kræften. Der gør sig særlige forhold gældende ved tarmkræft, hvis der kun er spredning til lever og eventuelt lunger. Vurderingen sker i samarbejde mellem lægerne fra Onkologisk Afdeling og de kirurgiske afdelinger, der opererer i lever og i lunger.

Behandling ved spredning til andre steder i kroppen
Hvis spredningen er mere udtalt, kan sygdommen behandles med kemoterapi. Disse behandlinger giver vi for at forlænge livet og give lindring mod sygdommens symptomer.

Andre behandlingsmuligheder er antistofbehandling og eventuelle eksperimentelle behandlinger.

Information
Hvis du skal have behandling mod kræft i endetarmen, bliver du informeret grundigt både skriftligt og mundtligt ved en samtale med en læge og en plejeansvarlig - det vil sige en sygeplejerske, en social- og sundhedsassistent eller en radiograf.

Bivirkninger
Der er bivirkninger ved strålebehandling og kemoterapi. Hvis du er kvinde, er det vigtigt, at du ved, at bivirkningerne fra strålebehandlingen betyder, at du ikke kan få børn. Bivirkningerne fra strålebehandlingen betyder også, at du går i overgangsalder. Symptomer på overgangsalder kan behandles med hormontilskud.
Bivirkninger

Du kan søge yderligere information om vores behandling til patienter med kræft i endetarmen via vores pjecer.
Pjecer

Læs mere om kræft i endetarmen på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Redaktør