Kræft i bugspytkirtlen

​​

Kræft i bugspytkirtlen
Bugspytkirtlen er et organ, som sidder tæt på mavesækken og tolvfingertarmen.

Det er en kirtel. Det vil sige, at bugspytkirtlen producerer forskellige enzymer og andre stoffer, som kroppen bruger til blandt andet at fordøje mad med. Bugspytkirtlen producerer også insulin. Insulin er med til at sørge for at blodsukkeret er normalt.

Leveren danner galdestoffer. Galdestofferne skal gennem et gangsystem i bugspytkirtlen for at komme ud i tarmen.

Symptomer
Hvis der er sygdom i bugspytkirtlen, kan det give symptomer og smerter fra de organer, der er i nærheden af bugspytkirtlen. Der kan være symptomer på grund af den ”uorden”, der er i produktionen af enzymer og insulin. Det kan også være, at galden ikke kan komme ud i tarmen, fordi gangsystemet er blokeret af for eksempel en kræftknude.

Symptomerne kan være smerter, gul hud og gule slimhinder, mørkfarvet urin og helt lys afføring. Der kan også være opkastninger, diarre, vægttab og udvikling af sukkersyge.

Sådan bliver diagnosen stillet
Hvis der er kræft i bugspytkirtlen er det vigtigt at få en sikker diagnose. Det sker ved, at lægen tager en vævsprøve, der bliver undersøgt. Det er vigtigt, så den rigtige behandling kan blive sat i gang. Der er andre sygdomme, som ikke har noget at gøre med kræft, men som kan give de samme symptomer.

Behandling
Kræft i bugspytkirtlen bliver behandlet med operation, hvis det er muligt. I nogle tilfælde består behandlingen også af strålebehandling inden operationen

Vi kan give kemoterapi for at lindre sygdommens symptomer og gerne opnå livsforlængelse. Det sker, når der er tale om sygdom, som enten ikke kan opereres af tekniske grunde, eller som har spredt sig til andre organer.

Man kan også blive tilbudt kemoterapi, hvis man er opereret. Det sker for at nedsætte risikoen for tilbagefald af kræftsygdommen.

Information
Hvis du skal have behandling mod kræft i bugspytkirtlen, bliver du grundigt informeret både skriftligt og mundtligt ved en samtale med en læge og en plejeansvarlig. Det vil sige enten af en sygeplejerske eller en social- og sundhedsassistent eller radiograf.

Bivirkninger
Der er bivirkninger ved operation og kemoterapi.
Bivirkninger

Du kan søge yderligere information om vores behandling til patienter med kræft i bugspytkirtlen via vores Pjecer

Læs mere om kræft i bugspytkirtlen på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Redaktør