Kræft i blærehalskirtlen

Kræft i Blærehalskirtlen – Prostatacancer
Kræft i blærehalskirtlen er en af de hyppigste kræftsygdomme hos mænd i Danmark.

Symptomer
Hvis der er tale om en lille kræftknude, er der oftest ingen symptomer. Der kan dog være problemer med vandladningen. Hvis sygdommen har spredt sig til andre organer, kan det give symptomer. Det hyppigste er, at kræften spredes til knoglerne, og det kan give smerter.

Sådan bliver diagnosen stillet
Diagnosen stilles ved at en læge tager en prøve fra blærehalskirtlen og en blodprøve (PSA). Med scanninger og blodprøver undersøger man så, hvilket stadie kræften har, og om den har spredt sig til andre organer.

Behandling
Sammen med kirurgerne på Urologisk Afdeling lægger lægerne en plan for behandlingen. Hvis kræften kun sidder i blærehalskirtlen kan behandlingen være operation eller strålebehandling. Ud over operation og strålebehandling giver lægerne også hormonbehandling for at bremse væksten af kræftcellerne

Operation og hormonbehandling bliver givet på en urologisk afdeling. Strålebehandlingen giver vi på Onkologisk Afdeling. Strålebehandlingen bliver givet enten ved, at vi lægger nogle små stråleaktive ”korn” ind i blærehalskirtlen eller ved udvendig strålebehandling. Valget af behandlingen afhænger af flere forhold blandt andet af sygdomsstadiet.

Hvis sygdommen har spredt sig til andre organer, er der forskellige muligheder for behandling. På en urologisk afdeling giver man for eksempel hormonbehandling. På Onkologisk Afdeling giver vi nogle patienter tilbud om kemoterapi eller strålebehandling. Disse behandlinger giver vi for at forlænge livet og give lindring mod sygdommens symptomer.

Information
Hvis du skal have behandling mod kræft i blærehalskirtlen, bliver du grundigt informeret både skriftligt og mundtligt ved en samtale med en læge og en plejeansvarlig. Det vil sige enten af en sygeplejerske eller en social- og sundhedsassistent eller radiograf.

Bivirkninger
Der er bivirkninger ved hormonbehandling, strålebehandling og kemoterapi. Hos mænd kan det gå ud over potensen og lysten til et aktivt seksualliv. For yngre mænd betyder det desuden, at evnen til at få børn mindskes eller ophører.
Bivirkninger

Du kan søge yderligere information om vores behandling til patienter med kræft i prostata via vores pjecer,
Pjecer

Redaktør