Kræft i æggestokkene

Kræft i æggestokkene
Æggestokkene er den del af de kvindelige kønsorganer, hvor der dannes æg. Det er også i æggestokkene, der dannes kvindelige kønshormoner.

Symptomer
Kvinden har to æggestokke, som ligger til højre og til venstre for livmoderen. Det kan ske, at der dannes cyster på æggestokkene både før og efter kvindes overgangsalder. Cyster kan blive meget store, uden at de giver symptomer. Grunden til, at de ikke giver symptomer, er fordi, de er ”bløde og eftergivelige”.

Oftest er cysterne godartede. Men der kan være kræft i en cyste. Derfor skal en kvinde altid undersøges nærmere, hvis man har mistanke om, at ”der er noget der fylder” i den nederste del af maven eller bækkenet.

Diagnosen - kræft i æggestokkene
Mistanken om kræft i æggestokken bliver bekræftet ved hjælp af en ultralydsscanning af underlivet og bughulen. Hvis der er forandringer, skal lægen tage en vævsprøve. Det foregår ofte ved en operation på en Gynækologisk Afdeling, hvor man også undersøger hvilket stadie sygdommen har. Ved hjælp af scanninger og blodprøver undersøger man, om den har spredt sig til andre organer.

Behandling - ofte operation
Gynækologerne lægger en plan for behandlingen i samarbejde med Onkologisk Afdeling. De fleste patienter bliver behandlet med operation. Ved operationen fjerner lægerne livmoderen, æggelederne, æggestokkene og eventuelt kræftvæv i bughulen.

Kemoterapi
Afhængig af sygdomsstadiet vil de fleste kvinder efter operationen få tilbud om kemoterapi. Det sker for at nedsætte risikoen for tilbagefald af kræftsygdommen. Denne behandling giver vi på Onkologisk Afdeling.

Hvis kræften har spredt sig til andre organer eller ikke kan fjernes ved en operation og efterfølgende kemoterapi, vil man blive tilbudt kemoterapi eller hormonbehandling. Behandlingen sker i så fald med henblik på livsforlængelse og lindring af sygdommens symptomer.

Information
Hvis du skal have behandling mod kræft i æggestokkene, bliver du grundigt informeret både skriftligt og mundtligt ved en samtale med en læge og en plejeansvarlig. Det vil sige enten af en sygeplejerske eller en social- og sundhedsassistent.

Bivirkninger
Der er bivirkninger ved operation og kemoterapi. Det er vigtigt, at du ved, at du ikke vil kunne få børn efter behandlingen. Det er også vigtigt, at du er klar over, at du vil gå i overgangsalder. Symptomer på overgangsalder kan behandles med et hormontilskud.
Bivirkninger

Du kan søge yderligere information om vores behandling til patienter med kræft i æggestokkene via vores pjecer,
Pjec​er​
Redaktør