Hoved-halskræft

Hoved - halskræft 
Kræft i mundhule, tunge, næse, svælg eller strube er sjældne kræftformer.

Symptomer
Symptomerne er forskellige og afhænger af, hvor kræften sidder. Hæshed er et hyppigt symptom på kræft i struben. En eller flere forstørrede lymfeknuder på halsen kan også være det første tegn på, at der er en kræftknude i området. På grund af problemer med at spise vil nogle patienter også have tabt sig i vægt.

Sådan stilles diagnosen
Diagnosen bliver stillet ved at lægen tager en vævsprøve. Det sker ofte i forbindelse med en undersøgelse hos en øre-næse-hals-læge. Med scanninger undersøger man hvilket stadie kræften har, og om den har spredt sig til andre organer.

Behandling
Hvis det er muligt behandler kirurgerne på Øre-næse-halsafdelingen hoved-halskræft med operation. Nogle patienter vil efter operationen blive tilbudt strålebehandling for at nedsætte risikoen for tilbagefald af kræftsygdommen. Andre patienter kan ikke opereres. De vil i stedet blive tilbudt strålebehandling og eventuelt kemoterapi.

Hvis kræften har spredt sig til andre organer, består behandlingen ofte af en kombination af strålebehandling og kemoterapi, som bliver givet med henblik på at forlænge livet og lindre sygdommens symptomer.

Information
Hvis du skal have behandling mod hoved-halskræft, bliver du grundigt informeret både skriftligt og mundtligt ved en samtale med en læge og en plejeansvarlig. Det vil sige enten af en sygeplejerske eller en social- og sundhedsassistent eller radiograf.

​Bivirkninger
Der er bivirkninger ved strålebehandling og kemoterapi. Et hyppigt problem er vægttab. Derfor får patienter med ”hoved-halskræft” en grundig kostvejledning. Patienter, som har spiseproblemer på grund af kræften eller på grund af bivirkningerne ved behandlingen i mund og svælg kan få fyldende kost eller sonde-mad.
Bivirkninger

Du kan søge yderligere information om vores behandling til patienter med hoved-halskræft via vores pjecer.
Pjecer

Læs mere om hoved-halskræft på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Redaktør