Brystkræft

Brystkræft
Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder i Danmark. Den ses også hos mænd, men det er meget sjældent. Vi skriver derfor om ”kvinden”.

Symptomer
Brystkræft opdages ofte af kvinden selv, som mærker en knude eller uregelmæssighed og som så sørger for at blive undersøgt nærmere. Ofte er knuden godartet, men det kan være kræft. Derfor er det vigtig at gå til lægen og blive undersøgt, hvis man mærker en knude i brystet. Andre gange er der ingen symptomer, men i forbindelse med en screeningsundersøgelse med mammografi, kan man finde en knude. Den kan ved nærmere undersøgelse vise sig at være en kræft knude.

Sådan stilles diagnosen
Ved mistanke om brystkræft foretager lægen undersøgelser med mammografi og en ultralydsundersøgelse af bryst og lymfeknuder. Lægen vil også tage en vævsprøve. Ved mistanke om spredning til andre organer, vil der blive udført scanninger og eventuelt andre undersøgelser.

Behandling
Behandlingen består typisk af operation, som foregår på en brystkirurgisk afdeling. Operation foregår enten ved at kirurgerne fjerner hele brystet eller ved, at de fjerner knuden i brystet. Armhulen bliver også undersøgt for, om kræften har spredt sig til lymfeknuderne. Ved spredning fjernes lymfeknuderne ved operationen.

Nogle patienter vil blive tilbudt kemoterapi før operationen, da det kan være med til at få kræftknuden til at blive mindre og lettere at fjerne ved en operation

Hvis man kun fjerner knuden, men ikke hele brystet, er det nødvendigt at give strålebehandling mod resten af brystvævet for at sikre, at behandlingen er lige så god som hvis hele brystet bliver fjernet. Ellers vil der være en større risiko for tilbagefald af kræftsygdommen.

Afhængig af sygdomsstadiet vil nogle kvinder efter operationen blive tilbudt forebyggende kemoterapi eller med antihormonbehandling for at nedsætte risikoen for tilbagefald af kræftsygdommen. Denne behandling foregår i Onkologisk Afdeling.

Hvis brystkræft enten ikke kan opereres eller har spredt sig til andre organer, vil behandlingen ofte være en kombination af strålebehandling og kemoterapi eller antihormonbehandling. Andre behandlingsmuligheder er antistofbehandling og eventuelle eksperimentelle behandlinger. Disse behandlinger giver vi på Onkologisk Afdeling.

Information
Hvis du skal have behandling mod brystkræft, bliver du grundigt informeret både skriftligt og mundtligt ved en samtale med en læge og en plejeansvarlig. Det vil sige enten af en sygeplejerske eller en social- og sundhedsassistent eller en radiograf.

Bivirkninger
Der er bivirkninger ved operation, strålebehandling og kemoterapi.
Bivirkninger

Du kan søge yderligere information om vores behandling til patienter med brystkræft ​via vores pjecer.
Pjecer

Læs mere om brystkræft på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Redaktør