Zikavirus og graviditet

​Er du gravid og er du tvivl om du kan være blevet smittet med zikavirus?

Alle gravide, der under graviditet eller indenfor 2 måneder før graviditet, har rejst i et land med Zikavirus epidemi, tilbydes at blive undersøgt. Det skyldes, at der er fundet en mulig sammenhæng mellem Zikavirus infektion og risiko for udvikling af alvorlige misdannelser i fostrets hjerne.

Du kan blive henvist til undersøgelse via din egen læge

Undersøgelsen vil, afhængigt af situationen, bestå i blodprøvetagning og ultralydsscanning af fosteret.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at:

  • Gravide og kvinder, der aktuelt påtænker at blive gravide, udskyder ikke-nødvendige rejser til de berørte områder indtil efter graviditeten.
  • Hvis rejsen ikke kan udskydes, skal gravide være særligt omhyggelige med at beskytte sig mod myggestik.
  • Gravide, som har rejst i de berørte områder under deres graviditet, skal informere deres læge og jordemoder om opholdet.
  • Kvinder, der har rejst i de berørte områder, og som planlægger graviditet, opfordres til at vente to måneder efter hjemkomst med at blive gravide.
  • Mænd, der kommer hjem fra områder med udbrud af Zikavirus, og som har en partner, der er gravid, anbefales at anvende kondom i resten af graviditeten.
  • For mænd, hvis kvindelige partner er i den fertile alder, men ikke kendt gravid, anbefales det, at parret bruger prævention (af en hvilken som helst art) i seks måneder, uanset om manden har eller har haft symptomer på infektion med Zikavirus eller ej.


Redaktør