​​

Influenza- og kighostevaccination til gravide

Alle gravide tilbydes gratis influenzavaccination fra den 1. oktober 2021 til og med udgangen af februar 2022. Du kan blive vaccineret hos din læge eller holde øje med vaccinationstilbud i lokalavisen.

Alle gravide i uge 29-41 anbefales desuden kighostevaccination.

Influenzavaccination i graviditeten

Du har øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza, hvis du er gravid. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret, hvis du er gravid og mere end 12 uger henne.

Internationale undersøgelser viser nemlig, at gravide i 2. og 3. trimester har øget risiko for komplikationer til influenza som fx lungebetændelse, og i sjældne tilfælde kan komplikationerne føre til abort eller for tidlig fødsel. Risikoen for at få komplikationer er større, hvis du samtidig har en kronisk sygdom som nedsat lungefunktion, astma, hjerte-kar-sygdom, diabetes, nedsat immunforsvar eller er svært overvægtig. Hvis du er gravid i 1. trimester (til og med 12. uge) kan du derfor også blive vaccineret gratis, hvis du har en kronisk sygdom.

En ekstra bonus, ved at du lader dig vaccinere under graviditeten, er, at der efter fødslen kan være fordele for dit barn. Barnet bliver nemlig beskyttet af dine antistoffer i den første tid, og undersøgelser viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre. Endelig er du som dit barns tætteste kontakt en potentiel smittekilde til influenza, hvis du ikke bliver vaccineret.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Influenzavaccination af gravide

Kighostevaccination i 3. trimester i graviditeten

Formålet med kighostevaccination i graviditeten er at beskytte spædbørn i de første levemåneder, før barnet selv kan blive vaccineret i 3-måneders alderen samt inden barnet er fuldt vaccineret ved 12-måneders alderen. Kighostevaccination i graviditeten er sikker for både mor og barn, og medfører god beskyttelse af barnet mod kighoste i månederne efter fødslen. Studier har vist, at kighostevaccination kan forebygge mellem 40 og 90 % af kighostetilfælde hos spædbørn. Kighostevaccination i graviditeten er vist ikke at påvirke graviditet og fødsel negativt, ikke at give øget forekomst af komplikationer i spædbarnsalderen og at være sikker ift. Amning

Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Gravide anbefales at blive vaccineret mod kighoste og influenza

Sundhedsstyrelsen anbefaler på baggrund af kighosteepidemien, at gravide i 3. trimester bliver vaccineret mod kighoste. 3. trimester omfatter perioden fra starten af 29. graviditetsuge til fulde 40 uger. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide vaccineres mod kighoste i forbindelse med den 3. rutinemæssige graviditetsundersøgelse hos egen læge, der er placeret omkring fulde 32 uger.

Gravide med mindre end én uge til forventet fødsel anbefales ikke vaccineret, da der ikke forventes forebyggende effekt for det nyfødte barn. Gravide, der venter tvillinger eller trillinger, samt andre gravide med risiko for at føde for tidligt, anbefales at drøfte kighostevaccination med den fødeafdeling, hvor de følges.

https://www.ssi.dk/vaccinationer/risikogrupper/gratis-kighostevaccination-til-gravidehttps://www.ssi.dk/vaccinationer/risikogrupper/gratis-kighostevaccination-til-gravidehttps://www.ssi.dk/vaccinationer/risikogrupper/gratis-kighostevaccination-til-gravideSundhedsstyrelsens hjemmeside: Gratis kighoste vaccine til gravide

https://www.ssi.dk/vaccinationer/risikogrupper/gratis-kighostevaccination-til-gravide

https://www.ssi.dk/vaccinationer/risikogrupper/gratis-kighostevaccination-til-gravide

Redaktør