​​​

Generelt om ultralydsskanning

​Læs om ultralydsskanning her.

​​Hvad er ultralydsskanning?

Ultralyd er lydbølger med så høj frekvens, at de ikke kan høres af det menneskelige øre. Man kan heller ikke mærke lydbølgerne. Lydbølgerne reflekteres af det væv de rammer, og ved hjælp af avanceret udstyr dannes et billede på skærmen.

Ultralydsskanning af gravide har været anvendt siden midten af 1960´erne, og der er aldrig fundet tegn på skadelige virkninger - hverken hos fostret eller den gravide.

Hvem skanner?

Det er specialuddannede jordemødre, sygeplejersker og læger, der udfører skanningerne. De vil somme tider bede en kollega om at kigge med ved undersøgelsen, da det af og til kan være vanskeligt at tolke et billede.

Nogle skanninger foretages udelukkende af læger. Det drejer sig typisk om specielle skanninger, som f.eks. skanning af fostrets hjerte. Lægerne følger også nogle patienter gennem hele graviditeten. Hvis der er mistanke om misdannelser eller hvis ultralysdbillederne er svære at tolke, vil en læge altid blive inddraget. 

Hvordan foregår en skanning?

En skanning kræver ingen særlig forberedelser fra din side, men det kan være en god idé at tømme blæren inden undersøgelsen.

Undersøgelsen foregår på maveskindet, men af og til er det nødvendigt at skanne gennem skeden, især tidligt i graviditeten, eller hvis særlige forhold skal belyses, f.eks. moderkagens placering i forhold til livmoderhalsen. Der er ingen smerter forbundet med undersøgelsen.

Undersøgelsen og forklaring af svaret varer samlet ca. en halv time, men det er klogt at sætte en time af til besøget, da der kan være ventetid.

Det kræver ro og koncentration at skanne. Du er velkommen til at tage din partner eller én anden voksen ledsager med til undersøgelsen. Børn har ikke mulighed for at deltage ved skanningen.

Kan man få billeder af fosteret?

Du kan få et til to billeder af fosteret, hvis det ligger, så det er muligt at tage et billede. Du bedes venligst gøre opmærksom på, at du ønsker billeder ved undersøgelsens start, så undersøgeren kan være opmærksom på et evt. ”godt motiv” undervejs.​

Redaktør