Nakkefoldsskanning og blodprøve

​Når du er gravid, bliver du tilbudt at få foretaget en nakkefoldsskanning på det hospital, der er knyttet til det område, hvor du bor. Når du booker nakkefoldsskanning elektronisk, bliver du derfor bedt om at oplyse dit postnummer.​​

Du er velkommen til at tage din partner eller en anden voksen ledsager med til nakkefoldsskanning. Børn og andre pårørende har ikke mulighed for at være med til skanningen.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Tidsbestilling til nakkefoldsskanning og doubletest

​Du kan bestille tid til nakkefoldsskanning:​​

Tidsbestilling til Doubletest (blodprøve). Du kan først bestille tid til blodprøve to hverdage efter online booking af nakkefoldsskanning:

  • Hotline 38 68 30 80, mandag til fredag kl. 7:45-14:45

Find mere information om kontaktoplysninger og åbningstider til Prøvetagningen

I denne patientinformation kan du læse mere om Nakkefoldsskanning og doubletest. 

Nakkefoldsskanning 

Nakkefolden måles ved ultralydsskanning. Vi anbefaler at nakkefoldsskanningen udføres i perioden 12 uger og 0 dage til 13 uger og 6 dag (dvs. ​fra graviditetsuge 12+0 til 13+6). Det mest optimale tidspunkt for undersøgelserne er, når du er cirka 12 uger henne. Vi måler størrelsen af en lille væskefyldt fortykkelse i fosterets nakke. Hos fostre med Downs syndrom er denne fortykkelse som regel større end hos raske fostre. Tykkelsen af nakkefolden kan altså være med til belyse risikoen for, om fosteret har Downs syndrom. Det foregår ved en ultralydsskanning, der varer cirka 30 minutter. Normalt bliver du skannet på maven af en specialuddannet jordemoder/sygeplejerske (sonograf). 

Redaktør