Nakkefoldsskanning og blodprøve

​Når du er gravid, bliver du tilbudt at få foretaget en nakkefoldsskanning på det hospital, der er knyttet til det område, hvor du bor. Når du booker nakkefoldsskanning elektronisk, bliver du derfor bedt om at oplyse dit postnummer.​​

Du er velkommen til at tage din partner eller en anden voksen ledsager med til nakkefoldsskanning. Børn og andre pårørende har ikke mulighed for at være med til skanningen.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Tidsbestilling til nakkefoldsskanning og doubletest

​Du kan bestille tid til nakkefoldsskanning:​​

Tidsbestilling til Doubletest (blodprøve). Du kan først bestille tid til blodprøve to hverdage efter online booking af nakkefoldsskanning:

  • Hotline 38 68 30 80, mandag til fredag kl. 7:45-14:45

Find mere information om kontaktoplysninger og åbningstider til Prøvetagningen

Nakkefoldsskanning og blodprøve
- en risikovurdering for Downs syndrom ​

Nakkefoldsskanning, blodprøve (doubletest) og din alder kan vise, hvor sandsynligt eller usandsynligt det er, at dit ufødte barn har Downs syndrom (tidligere kaldt mongolisme). 

Downs syndrom skyldes en kromosomfejl​. Det er den hyppigste årsag til alvorligt mentalt handicap. Ofte er der også misdannelser. Det kan være vanskeligt at forholde sig til risiko for sygdom hos dit foster. Inden du tager imod tilbuddet om at få foretaget nakkefoldsskanning og doubletest, er det vigtigt, at du føler dig godt informeret. 

Når du føler, at du har fået den information du har brug for, kan du bestille en tid til nakkefoldsskanning eller individuel information. Både nakkefoldsskanning og blodprøve (doubletest) foregår på Herlev Hospital. ​

Blodprøve - Doubletest

Ved blodprøven måler vi to stoffer i dit blod. Niveauet af disse stoffer er som regel anderledes ved graviditeter, hvor fosteret har Downs syndrom. Blodprøven skal tages i perioden fra du er 8 uger og 1 dag og helst inden 10 uger og 0 dage.

Nakkefoldsskanning 

Nakkefolden måles ved ultralydsskanning. Vi anbefaler at nakkefoldsskanningen udføres i perioden 12 uger og 0 dage til 13 uger og 6 dag (dvs. ​fra graviditetsuge 12+0 til 13+6). Det mest optimale tidspunkt for undersøgelserne er, når du er cirka 12 uger henne. Vi måler størrelsen af en lille væskefyldt fortykkelse i fosterets nakke. Hos fostre med Downs syndrom er denne fortykkelse som regel større end hos raske fostre. Tykkelsen af nakkefolden kan altså være med til belyse risikoen for, om fosteret har Downs syndrom. Det foregår ved en ultralydsskanning, der varer cirka 30 minutter. Normalt bliver du skannet på maven af en specialuddannet jordemoder/sygeplejerske (sonograf). 

Beregning af risiko 

Både blodprøven og nakkefoldsskanningen er ufarlig for mor og barn. Undersøgelserne kan ikke give dig et endeligt svar på, om dit ufødte barn har Downs syndrom, men udelukkende fortælle, hvor stor risikoen er. Jo ældre du er, jo større er risikoen. ​

Lav risiko: Hos de fleste viser undersøgelserne, at risikoen er lav. Hvis risikoen er mindre end 1 ud af 300 (for eksempel 1 ud af 1000) er der ingen grund til flere undersøgelser. 

Downs syndrom er ikke udelukket, men du ved nu, at risikoen er lille. Du vil stadig få tilbudt den rutinemæssige misdannelsesskanning i 18.–20. uge. 

Høj risiko: Hos en lille del (cirka 5 % af alle gravide) viser undersøgelserne, at risikoen er høj. Hvis risikoen er større end 1 ud af 300 (for eksempel 1 ud af 200), vil vi tilbyde dig en samtale. 

Her vil du få oplysninger om yderligere undersøgelser og få tilbudt moderkage- eller fostervandsprøve, som kan afgøre spørgsmålet.​

Redaktør