Andre former for smertelindring

Bliv klogere på smertelindring som sterilvandspapler, lattergas, morfin, pudendusblokade og lokalbedøvelse.

​​

​Sterilvandspapler

Jordemoderen sprøjter sterilt vand ind under huden med en kanyle, der hvor det gør ondt. Vandet danner små papler eller hævelser under huden og blokerer for smerteimpulsen fra livmoderen til hjernen. 

Steriltvandspapler virker som regel godt mod smerter i lænden og fortil. Det gør ondt, når vandet bliver sprøjtet ind under huden, men det fortager sig hurtigt. Steriltvandspapler virker smertelindrende i en til to timer og kan lægges når som helst under fødslen. Der er ingen bivirkninger.   

​Lattergas

Lattergas er en lugtfri luftart, som du inhalerer gennem en maske. Lattergas virker afslappende og beroligende over en kortere periode. Under veerne trækker du vejret i masken. Det kan godt vare et par veer, før du rigtig kan mærke virkningen. Lattergas bruges især i sidste del af fødslen.

​Bivirkninger:

  • Kvalme

Ingen bivirkninger hos barnet.

Morfin

Hvis du har mange plukkeveer tidligt i fødslen, eller hvis du har en lang indledning på fødslen, kan du få morfin. Morfinen skal ordineres af lægen, og du får den som en indsprøjtning i låret. Morfin virker dulmende og sløvende, så du bliver mere ligeglad med smerterne og kan slappe af et par timer.

Bivirkninger:

  • Kvalme og opkast

  • Svimmelhed

  • Hudkløe

Barnet kan forbigående blive påvirket af morfinen og være sløvt ved fødslen. Derfor kan du ikke få morfin, hvis jordemoderen skønner, at fødslen er tæt på. Hvis du alligevel føder hurtigt efter du har fået morfin, kan barnet få medicin, der modvirker morfinens virkning.

Pudendusblokade​

Pudendusblokade er en lokalbedøvelse af pudendusnerven, som løber bagved et punkt midt i bækkenet. Du kan få en pudendusblokade, hvis du er meget plaget af pressesmerter og udspilningsfornemmelse i presseperioden. 

Du får blokaden som en indsprøjtning i skeden. Det foregår ved, at jordemoderen fører en nål gennem et indføringsrør og sprøjter lokalbedøvende middel ind i hver side af skeden.

Blokaden bedøver mellemkødet og den nederste del af skeden, så udspilningsfornemmelsen og de smerter, der følger med, mindskes. Du kan også få en pudendusblokade efter fødslen, hvis du skal have syet en bristning.

Bivirkninger:

  • Pudendusblokaden kan virke så godt, at du mister pressefornemmelsen, så det bliver sværere at presse barnet ud

  • Ganske få kvinder oplever allergiske reaktioner overfor det stof, der er i pudendusblokaden.

Lokalbedøvelse

Infiltrations-analgesi er en lokalbedøvelse, som du får ved en indsprøjtning. Den virker kun der, hvor den bliver sprøjtet ind. Denne lokalbedøvelse kan du bl.a. få, hvis du skal have syet en bristning.​

Redaktør