Forebyggelse af bristninger

Ny metode reducerer antallet af alvorlige bristninger i mellemkødet under fødslen. Lige før barnets hoved fødes, styrer jordemoderen farten på barnets hoved og støtter kvindens mellemkød.  

​​​​Det er almindeligt at der opstår bristninger i området omkring mellemkødet og skeden ved fødslen. 

Mange af bristningerne i mellemkødet er overfladiske, men i nogle tilfælde er bristningerne større og dybere. En gang imellem går dele af ringmusklen ved endetarmen helt eller delvist i stykker. Det sker ved få procent af alle fødsler. Risikoen er størst, når du skal føde første gang.

Disse bristninger kan afhjælpes ved at jordemoderen støtter dit mellemkød, med sine hænder, under den sidste del af presseperioden.

I Norge har man gennem de sidste år kunnet halvere antallet af store bristninger ved at oplære både jordemødre og læger i en klassisk form for beskyttelse af mellemkødet. Inspireret af Norge har vi indført denne metode på fødegangen her på Herlev Hospital.

Metoden består i nogle specielle håndgreb, som jordemoderen anvender i den sidste del af fødslen. Lige før barnets hoved fødes, styrer jordemoderen farten på barnets hoved og støtter kvindens mellemkød. Herefter forløses barnets skuldre på en særlig skånsom måde.

  1. Lige før barnets hoved fødes, lægger jordemoderen alle kræfter i for at støtte kvindens mellemkød og bremse farten af barnets hoved.​

  2. Når barnets hoved er født, støtter jordemoderen hovedet og hjælper barnets skuldre ud på en særlig skånsom måde.

  3. Alle jordemødre og læger på fødegangen på Herlev Hospital oplæres i de nye teknikker. Først på fødselsdukken og efterfølgende ude på fødestuerne.​

Redaktør