​​​

Hud mod hud-kontakt

​Hud mod hud-kontakt beroligere det nyfødte barn, det græder mindre, holder varmen og vejrtrækningen stabiliseres.

Hvornår kan barnet ligge hud mod hud?

Umiddelbart efter fødslen kommer det nyfødte barn op på din mave hud mod hud.

Det er vigtigt, at barnet ligger nøgen, hud mod hud på din mave, til det viser tegn på at være klar til at sutte. Nyfødte børn har en medfødt evne til at finde vej til brystet og få godt fat, helt uden hjælp. 

Mange nyfødte er ivrige efter at sutte, mens andre lige skal sunde sig lidt først. Jordemoderen vil gerne vejlede dig i, hvordan du lægger barnet til brystet.

Barnet kan blive liggende hos dig efter fødslen

Mens du har barnet hos dig, undersøger jordemoderen, om du skal syes. Hvis du skal syes, bliver du lokalbedøvet. Jordemoderen mærker ligeledes på livmoderen og undersøger, hvor meget du bløder. Så bliver du vasket, får rent sengetøj og skiftet trøje. 

Du og din familie får lidt tid for jer selv på fødestuen. Når barnet har suttet ved dit bryst, undersøger jordemoderen barnet. Jordemoderen måler og vejer barnet og giver det en indsprøjtning med K-vitamin. 

Barnet får et ID-bånd på med mors efternavn, køn (pige eller dreng) og CPR-nummer samt mors CPR-nummer i parentes. Fødegangen er koblet på Indenrigsministeriets database, så dit barn får et CPR-nummer med det samme. ​

Redaktør