Vestimulerende drop

​Læs om at sætte fødslen i gang med vestimulerende drop.

​Efter jordemoderen har prikket hul på fosterhinderne og livmodermunden er begyndt at åbne sig, kan der opsættes et vestimulerende drop hvis der ikke er kommet effektive veer.

Når du skal have et vestimulerende drop, lægger jordemoderen en venflon. Gennem en tynd nål lægges en slange ind i en blodåre på din hånd eller underarm. Igennem denne slange får du tilført saltvand med det ve-fremkaldende præparat Syntocinon. Væsken fra droppet løber langsomt ind og styrken øges gradvist indtil du får veer.

Hvordan virker et vestimulerende drop?

Syntocinon er et syntetisk fremstillet stof, der kemisk er identisk med oxytocin, som er det hormon, der dannes i hypofysen og fremkalder fødselsveerne.

Det er forskelligt, hvor længe der går, inden du mærker virkningen af den vestimulerende medicin i droppet. Det kan tage fra få minutter til nogle timer. Når du har et vestimulerende drop, overvåger jordemoderen barnets hjerterytme og veerne med et CTG-apparat under hele fødslen.

Hvor længe skal man have droppet?

Det vestimulerende drop beholder du indtil en time efter fødslen, da livmoderen fortsat skal stimuleres, så den trækker sig sammen efter fødslen og du undgår at bløde for meget.

Bivirkning

Mulige bivirkninger er kvalme, opkastning og hovedpine samt hurtig og/eller langsom puls. Desuden kan vestimulerende medicin give veer med meget korte pauser, såkaldt overstimulering, og det kan blive nødvendigt for jordemoderen at regulere veerne ved at skrue ned for droppet eller slukke det helt.

Redaktør