Ballonkateter

​Ballonkateter benyttes typisk, hvis livmoderhalsen har åbnet sig lidt, og du ikke har vandafgang. Har du tidligere fået kejsersnit foretrækkes ballonkateter frem for modning med piller eller stikpiller.

​Hvordan sættes fødslen igang med et ballonkateter?

Et ballonkateter er en blød gummislange, hvor der i enden af kateteret findes to balloner, som fyldes med saltvand.

Lægen lægger ballonkateteret op i livmoderhals-kanalen ved en gynækologisk undersøgelse. Den inderste ballon placeres inden for livmoderhalsen tæt på barnets hoved og den anden i skeden neden for livmoderhalsen.

Herefter fyldes ballonerne med 80 ml saltvand. Ballonkateteret lægges om aftenen og skal blive liggende til næste morgen. Det kan være lidt ubehageligt at få kateteret lagt op, men ubehaget aftager typisk hurtigt. Ballonerne påvirker bl.a. livmoderhalsen, så den bliver afkortet, og begynder at åbne sig.

Hvordan virker det?

Du kan få plukkeveer eller menstruationslignende smerter, mens kateteret virker. I sjældne tilfælde virker kateteret så godt, at du får veer og/eller åbner dig så meget, at kateteret falder ud. Ved vandafgang falder kateteret også ud. I de fleste tilfælde fjerner jordemoderen ballonkateteret næste morgen.

Ofte har livmodermunden åbnet sig tilstrækkeligt til at jordemoderen umiddelbart efter kan prikke hul på fosterhinderne for at få vandafgang. Kommer der ikke veer 1-3 timer efter dette, tilbyder vi dig oftest yderligere behandling med ve-stimulerende drop.

Bivirkning

Mulige bivirkninger ved brug af ballonkateter er især ubehag hos mor i form af smerter og/eller plukkeveer. Desuden er der en meget lille risiko for overstimulering af livmoderen, dog væsentligt mindre end for de medicinske metoder.

Redaktør