Angusta (pille) til igangsættelse af fødslen

Angusta (Misoprostol) er en pille, der bruges for at modne livmoderhalsen og sætte fødslen i gang, hos kvinder der ikke tidligere har fået kejsersnit.


​​​​

Læs om forløbet inden igangsættelse

Jordemoderen mærker dig på maven for at vurdere barnets størrelse og hvordan barnet ligger i livmoderen. Du bliver også skannet for at sikre, at barnets hoved vender nedad (hovedstilling).

Barnets hjerterytme og livmoderens sammentrækninger måles ved hjælp af et CTG-apparat. På denne måde kan jordemoderen sikre, at barnet har det godt og konstatere om du har plukkeveer.

Du får målt dit blodtryk. Jordemoderen undersøger dig indvendigt gennem skeden for at vurdere, hvor lang livmoderhalsen er og hvor åben livmodermunden er.

Herefter får du en pille Angusta, som indeholder 25 mikrogram Misoprostol. Pillen sluges hel og skylles ned med et glas vand.

Du får udleveret syv piller til at tage med hjem. Du skal spise en pille med 2 timers mellemrum, hvis du ikke har fået veer.

Du skal altid kontakte Fødemodtagelsen ved begyndende veer, smerter, vandafgang eller blødning.

Virkning

Virkningen af Angusta er forskellig fra gravid til gravid. Typisk vil du indenfor få timer få plukkeveer/småveer og menstrautionslignende smerter. Disse plukkeveer/småveer kan gå i stå igen eller gradvis udvikle sig til veer. 

Hvis veerne ikke begynder

Hvis veerne ikke er begyndt i løbet af det første døgn fortsættes behandlingen med piller den efterfølgende dag. Hvis der fortsat ikke er veer, tager vi stilling til om der enten skal skiftes til en anden igangsættelsesmetode, f.eks. ballonkateter, eller om behandlingen med Angusta skal forsætte.

Bivirkninger

Mulige bivirkninger ved brug af Angusta kan være diarre, hududslæt, kvalme, opkastninger, mavesmerter, hovedpine, svimmelhed eller feber. Desuden er der en lille risiko for overstimulering af livmoderen i forhold til en spontant startende fødsel.

Det videre forløb

Når livmodermunden begynder at åbne sig, og såfremt du ikke spontant får vandafgang, vil jordemoderen ofte prikke hul på fosterhinderne, dog tidligst 4 timer efter du har fået sidste Misoprostol pille. Kommer der ikke veer efter 1-3 timer med vandafgang, tilbyder vi dig oftest yderligere behandling med vestimulerende drop. ​

Redaktør