Gravid efter terminen

​Alle gravide bliver tilbudt at få sat fødslen i gang i graviditetsuge 41+5. Det betyder at langt størstedelen af alle børn bliver født senest to uger efter terminen.​

Når du kommer til jordemoder efter din terminsdato, aftaler du og din partner med jordemoderen, om I ønsker at få sat fødslen i gang, eller om I vil vente på at fødslen går i gang af sig selv.

Hvis du ikke ønsker at blive sat i gang, tilbyder vi tæt observation af barnet. Du vil blive tilbudt lægekontrol i Svangreambulatoriet to gange om ugen. Her kontrolleres barnets hjertelyd, og fostervandsmængden vurderes ved en ultralydsskanning.

Visse undersøgelser peger på, at graviditeter, der fortsætter mere end to uger over terminen, er forbundet med lidt øget risiko for komplikationer hos barnet.  Formentlig på grund af nedsat funktion af moderkagen.

Du bliver tilbudt at få sat fødslen i gang, når du er fulde 41 uger og 5 dage henne i graviditeten (uge 41+5). Det betyder, at de fleste børn bliver født senest to uger efter terminen (uge 42+0).

I nogle tilfælde anbefaler vi, at fødslen sættes i gang allerede en uge efter terminen (uge 41+0):

  • Hvis dit BMI er over 35 før graviditeten
  • Hvis du er blevet gravid efter ægdonation
  • Hvis du er fyldt 40 år.
Redaktør