Planlagt kejsersnit

​Læs her om forberedelserne til det planlagte kejsersnit

​Dagen før kejsersnittet ​

Du skal faste før operationen

For at mindske risikoen for opkastning under bedøvelsen, er det vigtigt at mavesækken er tom.

  • Du skal faste seks timer før dit aftalte mødetidspunkt, det vil sige, at du ikke må spise fast føde eller spise/drikke mælkeprodukter i seks timer inden mødetidspunkt​et.

  • Du må gerne drikke klare væsker, som vand, saft eller te, indtil to timer før mødetidspunktet. 

  • Hvis du har fået ordineret medicin, skal du tage det som aftalt. 

På operationsdagen

På operationsstuen

Før operationen bliver du bedøvet af en anæstesilæge inde på operationsstuen. Når rygmarvbedøvelsen virker får du lagt et kateter i blæren. Blærerkateteret reducere risikoen for en skade på blæren under operationen, sikre at du tisser og at livmoderen kan trække sig sammen.

​​Under operationen møder du:

  • En anæstesisygeplejerske og en anæstesilæge, som bedøver dig, overvåger dit blodtryk og din puls under operationen og giver dig ekstra medicin, hvis du får kvalme eller føler ubehag.​

  • To fødselslæger, der udfører operationen

  • To operationssygeplejersker, som hjælper under operationen

  • En jordemoder, der tager sig af dig under operationen og af det nyfødte barn.

​Selve operationen

Din mave bliver sprittet af, og hele kroppen bliver dækket med papir, som skal forhindre bakterier i at komme ned i operationssåret. I papiret er der et lille plastikvindue til selve maven. Du og din partner kan tale med personalet, men kan ikke se ned i selve operationssåret. 

Når lægerne har åbnet bugvæggen og livmoderen, prikker de hul på fosterhinderne, så fostervandet løber ud i en lomme på afdækningen. Barnet fødes gennem livmoderen og bugvæggen. Din partner er velkommen til at se, når barnet fødes. 

Navlesnoren bliver klippet over, og jordemoderen tager barnet med ud til børnebordet. Din partner er velkommen til at gå med. Hvis det er nødvendigt overgiver jordemoderen barnet til børnelægen. 

Moderkagen fødes på samme måde som barnet, og lægerne lukker derefter operationssåret med tråd, der opløser sig selv. 

Operationen tager cirka en halv time. Når jordemoderen har undersøgt barnet, kan du have barnet hos dig hud mod hud. Hvis du er utilpas kan din partner sidde med jeres nyfødte barn, lige ved siden af dig, inde på operationsstuen.

Efter operationen 

Efter operationen bliver du flyttet til Opvågningen​, hvor du ligger en til to timer, indtil bedøvelsen har fortaget sig. 

Jordemoderen og din partner og jeres nyfødte følger med på afsnittet. Hvis barnet ikke allerede ligger hud mod hud hos dig, kommer det over i sengen til dig og bliver lagt til brystet kort efter i er kommet. 

Du og din partner får noget at drikke og har tid til at hygge jer sammen. Når du har det godt bliver du kørt på Graviditet og Barsel, sengeafsnit 2. Som regel kan du komme ud af sengen allerede efter nogle timer og være med til at pusle barnet. Hvis der ikke opstår komplikationer, og det går fint med amningen,  blive du udskrevet efter to til tre dage. 

Et kejsersnit er en operation, så det tager ofte lidt længere tid, før kroppen er helt sig selv igen. Du bliver informeret om de mulige komplikationer, der kan opstå som følge af en operation, og om den smertestillende medicin, du skal tage.​

Redaktør