Gravid efter terminen

​Hvis du ikke har født og kommer til det sidste besøg over termin i jordemoderkonsultationen, vil I sammen planlægge det videre forløb for dig.

Du vil blive tilbudt en telefonsamtale når du er i uge 41+2, hvor jordemoderen vil tilbyde dig tid til en 'overtidsvurdering' på hospitalet i uge 41+3 - 41+5. Ved denne undersøgelse vil evt. igangsættelse blive planlagt.

Det betyder at langt størstedelen af alle børn bliver født senest 2 uger efter terminen.​

At sætte fødslen i gang eller afvente

Når du kommer til jordemoder efter din terminsdato, aftaler du og din partner med jordemoderen, om I ønsker at få sat fødslen i gang, eller om I vil vente på at fødslen går i gang af sig selv.

Hvis du ikke ønsker at blive sat i gang, tilbyder vi tæt observation af barnet. Du vil blive tilbudt lægekontrol i Graviditet, klinik 1, to gange om ugen. Her kontrolleres barnets hjertelyd, og fostervandsmængden vurderes ved en ultralydsskanning.

Visse undersøgelser peger på, at graviditeter, der fortsætter mere end to uger over terminen, er forbundet med lidt øget risiko for komplikationer hos barnet. Formentlig på grund af nedsat funktion af moderkagen.

Du tilbydes at få sat fødslen i gang imellem uge 41+3 og 41+5

Når du er i uge 41+2 vil du blive ringet op af en jordemoder, der vil tilbyde dig at få sat fødslen i gang, når du er imellem 41+3 og 41+5 . Det betyder, at de fleste børn bliver født senest 2 uger efter terminen (uge 42+0).

I nogle tilfælde anbefaler vi, at fødslen sættes i gang allerede 1 uge efter terminen (uge 41+0):

  • Hvis dit BMI er over 35 før graviditeten

  • Hvis du er blevet gravid efter ægdonation

  • Hvis du er fyldt 40 år

I afsnittet "Igangsættelse af fødslen" her på siden, kan du læse mere om igangsættelse af fødslen. 

Redaktør