Plukkeveer og veer

​Kend forskel på plukkeveer og veer

​​​​​​

​Plukkeveer

​En plukkeve er helt enkelt en kortvarig sammentrækning af livmoderens muskulatur.​ Allerede i graviditeten forbereder livmoderen sig på fødslen. I takt med at livmoderen vokser, bliver sammentrækningerne tydeligere. Alle gravide har plukkeveer. Nogle mærker dem bare mere end andre. Hvis du har født før, mærker du oftere plukkeveerne.

Plukkeveerne kan du kende ved, at livmoderen føles hård, de kommer spredt, er svage og gør ikke ondt. Plukkeveer er ikke fødselsveer, men hvis der er for mange af dem, og de tiltager i styrke, selvom du hviler dig og slapper af, kan der være risiko for, at de bliver til rigtige veer.   

Veer

Veer er sammentrækninger af livmoderens muskulatur.​ Veerne arbejder rytmisk og presser på livmoderhalsen, livmodermunden og barnet, således at livmoderhalsen afkortes, livmodermunden åbnes, og barnets hoved trænger ned gennem bækkenet. En ve efterfølges af en pause, hvor der ikke er smerte. Veen bygger sig op, topper, aftager og klinger herefter helt af. Læs mere under 'Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får veer?'.

Du mærker veerne i underlivet, over skambenet og hen over lænden. Veer giver smerte i livmoderen, de strækker og niver i skeden, presser på ledbånd og muskler i bækkenet og giver smerter i ryg og ben. Veerne bliver kraftigere, mere regelmæssige og mere intense, som fødslen skrider frem.   

Redaktør