Ambulant fødsel

Er din graviditet og fødsel forløbet normalt, og du og dit barn er sunde og raske efter fødslen, kan jeres hjem danne ramme om barselperioden. ​

​​

Hvad er en ambulant fødsel

Ved ambulant fødsel føder du på hospitalet og går hjem fra fødegangen fire til seks timer efter fødslen.​

Hvis du har født før, kan du forvente at føde ambulant, hvis din ​graviditet og fødsel har været ukompliceret og den nyfødte har suttet efter fødslen.
Skal du føde for første gang anbefaler vi at du føder ambulant, hvis din graviditet og fødsel har været ukompliceret​ og jeres nyfødte har suttet efter fødslen.​

Det er vigtigt at du og din partner, allerede i løbet af graviditeten, forbereder jer på tiden efter fødslen. I opfordres til at deltage i fødsels- og forældreforberedelse, særligt førstegangsfødende, ​så I er trygge og godt informeret om tiden efter fødslen og de tilbud der er til jer.

Find mere information om afdelingens tilbud om fødsels- og forældreforberedelse.

Efter fødslen

I timerne efter fødslen opholder I jer på fødestuen. Jordemoderen rådgiver og vejleder om, hvad I kan forvente jer det første døgn efter I er kommet hjem. Hun undersøger mor og barn, for at sikre at begge har det godt, og hjælper jer med at blive klar til at gå hjem.

Dagen efter fødslen 

Jordemoderen ringer til jer dagen efter fødslen for at høre, hvordan det går. Hun giver råd og vejledning, hvis I har brug for det.
Jordemoderen spørger til amning eller anden ernæring, spørger til om jeres nyfødte har haft vandladning og afføring svarende til alderen, og om barnet er i trivsel. ​Ligeledes vil hun høre til om du bløder normalt efter fødslen, om du har ondt, om du har begyndende brystspænding og om I som familie befinder jer godt.

Besøg i Barsel, Klinik 1 efter fødslen

​Inden I forlader fødegangen vil jordemoderen giver jer en tid i Barsel, Klinik 1, to til tre dage efter fødslen. Det er vigtigt, at I har fået denne tid, inden I går hjem. 

Til samtalen vil en jordemoder tale med jer om fødslen og om jeres og barnets trivsel. Hun vil yderligere tage en blodprøve fra jeres nyfødtes hæl og lave en høreundersøgelse, hvis I ønsker dette.

Find mere information om høreundersøgelse af nyfødte.

Find mere information om hælblodprøve på nyfødte​

​Ammetelefon

Hvis du har spørgsmål, oplever problemer eller bliver usikker efter I er kommet hjem, kan du ringe til vores ammetelefon på 38 68 94 53 hele døgnet.

Ved at ringe til ammetelefonen kan du få råd og vejledning om amning, barnets trivsel, efterveer og blødning efter fødslen.

Find mere information om ammetelefonen

Sundhedsplejersken

Jordemoderen sender besked til sundhedsplejersken efter føds­len. Sundhedsplejersken ringer eller skriver derefter til jer med henblik på et hjemmebesøg fire til fem dage efter fødslen. De efterfølgende besøg aftaler I selv med sundhedsplejersken. 

Find mere information om din lokale sundhedsplejerske på din kommunens hjemmeside.

Redaktør