Gode råd om tiden efter fødslen

Seks gode råd om børn i bilen, barselsorlorv, besøgstider, indkøb, efterveer og praktisk hjælp efter fødslen​.

​Hjem fra hospitalet​

Husk at medbringe tøj til dig selv og jeres nyfødte barn, en lift til barnevognen eller en autostol til at transportere barnet hjem i. 

Find mere information om, børn i bilen på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside sikkertrafik.dk  ​

Barselsorlov

Planlæg i god tid, hvordan I skal afholde barselsorlov. Som mor har du ret til fire ugers orlov før fødslen og derefter 14 ugers barselsorlov. Som far har du ret til to ugers fædreorlov, som skal afholdes i løbet af de første 14 uger. I disse uger kan I modtage barselsdagpenge. 

Find mere information om barselsorlov på borger.dk 

Besøgstider - Hjemme

Ro og hvile er vigtigt, særligt lige efter fødslen. Amningen skal i gang, og I skal lære jeres nyfødte barn at kende. Det kan derfor være en ide at lave "besøgstider" for jeres gæster i hjemmet. 

Indkøb

Det er godt at have et forråd af mad i køleskab og fryser, som er let at tilberede. Husk at købe almindelige hygiejnebind og natbind til mor samt bleer til den nyfødte. En amme-bh og ammeindlæg kan ligeledes være gode at have.

Efter veer

Det er en god ide at have købt smertelindrende tabletter, fx Paracetamol (Panodil/Pamol/Pinex), for efterveer og ømhed evt. efter bristninger i skeden. Du må tage op til to tabletter a 500 mg Paracetamol fire gange i døgnet.

Praktisk hjælp og støtte

I dagene efter fødslen kan praktisk hjælp være en stor aflastning for en ny familie. Søskende skal hentes i institutionen, huslige gøremål skal ordnes, indkøb osv. Måske er der en fra familien, en ven eller veninde, som har tid og lyst til at hjælpe.

Redaktør