Undersøgelser

​I forbindelse med behandlingen i Afdeling for Kræftbehandling kan du møde mange forskellige typer undersøgelser. Her kan du læse om de fleste af dem.

Information om undersøgelser

Vi giver mundtlig og skriftlig information, hvis du skal til undersøgelser. I den information får du også at vide, hvilke forberedelser du skal gøre dig inden undersøgelserne. Det kan for eksempel være faste, indtagelse af kontrastmiddel en time før undersøgelsen osv. Du får også at vide, hvor du skal møde til undersøgelser, som skal foregå på andre afdelinger.

Almindelig lægeundersøgelse – er en undersøgelse, hvor lægen spørger til dine symptomer, andre sygdomme og din brug af medicin. Lægen stiller også andre spørgsmål om dit liv og helbred. Desuden foretager lægen en relevant undersøgelse af din krop (Afdeling for Kræftbehandling).

Almindelig røntgenundersøgelse – er røntgenbilleder af knogler, lunger osv. (Afdeling for Røntgen og Scanning).

Gynækologisk undersøgelse – er en lægeundersøgelse af  kvindens underliv. Undersøgelsen foregår liggende på et gynækologisk leje. Det kan være nødvendigt at tage en vævsprøve i forbindelse med undersøgelsen (Afdeling for Kræftbehandling eller Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler).

Ultralydsscanning – er en undersøgelse af for eksempel lever, bughule, lunger, underliv og så videre. En ultralydsscanning er en hurtig og smertefri undersøgelse uden bivirkninger eller skadelig stråling.

CT-scanning - er en røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens indre organer. Hvis du skal have kontraststoft i forbindelse med undersøgelsen, skal du eventuelt have taget en blodprøve.

MR-scanning - er en scanning, der foregår ved hjælp af magnetisk resonans. Teknikken til MR-scanning er baseret på anvendelse af magnetfelter og radiobølger.

PET-scanning – er en funktions- og billedundersøgelse, hvor man får sprøjtet radioaktivt mærkede sporstoffer, oftest sukker, ind i kroppen, inden man bliver scannet (Afdeling for Nuklearmedicin). Sukker optages i nogle organer og desuden i kræftvæv, og kan derfor bruges til at vise, hvor der er aktivitet og det giver mulighed for at se udbredelsen.

PET-CT scanning – er en kombination af en PET scanning og en CT scanning hvor begge undersøgelser udføres samtidig og derfor giver meget præcise billeder. Denne undersøgelse er ofte led i videnskabelige undersøgelser.

Mammografi – er en røntgenundersøgelse, hvor man tager en række billeder af brystet (Afdelingen for Røntgen og Scanning).

Endoskopi – er en kikkertundersøgelse. Ved hjælp af særlige slanger og rør - såkaldte 'kikkerter' - kan man undersøge flere organer gennem kroppens naturlige åbninger.

Endoskopisk ultralyd - er en specialundersøgelse, der kombinerer ultralydscanning og endoskopi (kikkertundersøgelse).

Chrom-EDTA-clearence – er en nyrefunktionsundersøgelse, der viser nyrernes samlede funktion. Undersøgelse foretages med radioaktive sporstoffer (Afdeling for Nuklearmedicin).

Renografi – er en nyrefunktionsundersøgelse som kan vise funktionen af nyrerne hver for sig, så man kan se forskelle i nyrefunktionen. (Afdeling for Nuklearmedicin)

Skintigrafi – er en ”funktionsundersøgelse”, hvor man kan få meget nøjagtige oplysninger om de forskellige organers funktion for eksempel lunger eller hjerte. Knogler kan også undersøges for forandringer i hele skelettet (Afdeling for nuklearmedicin).

Blodprøver – Man bruger  blandt andet blodprøver til at se organernes funktioner. For nogle kræftsygdomme findes der blodprøver, der kan vise noget om kræftens a​ktivitet. De blodprøver kan sammen med andre undersøgelser bruges til at følge effekten af behandlingen. Det kan være PSA, CA-125, HCG, CEA osv. (Afdeling for Prøvetagning)

Biopsi - En biopsi er en vævsprøve, der bliver udtaget fra et sted i kroppen for, at man kan undersøge vævet nærmere i mikroskop (mikroskopi). Undersøgelsen foretages af lægerne på Afdeling for Patologi.

Cytologi – er en undersøgelse af væske og andet vævsmateriale fra for eksempel bughule eller lunge. Med en nål hentes noget væske eller en smule væv ud. Herefter ser man, om der er kræftceller (Afdeling for Patologi).

Angiografi - er en undersøgelse af blodkar med kontrastvæske. Undersøgelsen kan også bruges i forbindelse med en CT-scanning, for at se, hvor blodkarrene løber. 


  


Redaktør