Strålebehandling

​På denne side kan du læse om, hvad strålebehandling er.

​Hvad er strålebehandling?

Strålebehandling er en behandlingsform, der har til formål at ødelægge kræftceller. Funktionen af normale celler og organer skal samtidig bevares.​

Stråler påvirker både kræftceller og normale celler. Men normale celler kan bedre reparere de skader, der opstår.
Antallet af behandlinger afhænger af, hvilken type sygdom, det drejer sig om.

To typer stråling

Til behandlingen anvender vi to typer stråling, nemlig røntgenstråling og elektronstråling.

Røntgenstråler

Røntgenstråler er af samme type, som man bruger ved almindelig røntgenfotografering. De røntgenstråler, vi bruger, har dog en større evne til at trænge gennem kroppen. Derfor kan vi også behandle områder dybt inde i kroppen.

Elektronstråler

Elektronstråler har kun en rækkevidde på nogle centimeter. De bliver derfor kun anvendt til områder tæt ved kroppens overfladen. De har samme virkning som røntgenstråler.

Strålerne sætter en proces i gang i cellerne. Men du bliver på intet tidspunkt radioaktiv. Du kan sagtens være sammen med din familie og andre, selvom du har fået strålebehandling.

Planlægning af strålebehandling

Den første gang, du møder i Stråleterapien, skal du afsætte ca. 1 time til information om behandlingen og til enten CT-scanning eller MR-scanning.

I forhold til information om behandlingen vil du især blive informeret om, hvordan
behandlingen foregår og hvilke bivirkninger kan forekomme i forbindelse med behandlingen.

Ved de efterfølgende strålebehandlinger skal du blot gå direkte hen til venterummet ved det apparat, hvor du skal behandles. Det tager cirka 15-20 minutter pr. behandling.

Hjælpemidler

Hjælpemidlerne vi skal bruge til behandlingen kan for eksempel være

  • en form til at ligge i under behandlingerne
  • et net, der støtter hovedet​
  • støtte til fødderne, så det er muligt at have dem i samme stilling under hver strålebehandling
Hensigten med hjælpemidlerne er at give hjælp til, at man både ligger stille og på samme måde under alle behandlingerne.

Det er ikke alle behandlinger, der kræver disse hjælpemidler. Det afhænger af hvilket område af kroppen, der skal bestråles.

Strålebehandling - hvordan føles det?

Ved selve behandlingen kan du ikke mærke eller se strålerne. Du vil kunne høre en svag "summen", når apparatet afgiver strålerne.

Første strålebehandling

Ved den første behandling indstiller personalet apparatet. Det gør de ud fra markeringerne af området, der skal behandles.
Indstillingerne bliver kontrolleret med et eller flere røntgenbilleder. Behandlingen bliver først givet, når billederne er blevet godkendt. Du skal afsætte ca. 1-1½ time den dag.

De efterfølgende gange varer indstillingen og behandlingen ca. 15 minutter. Det vil sige, fra du går ind i behandlingsrummet, til du går ud igen. Behandlingen foregår på samme måde hver gang.

Under behandlingen

Under behandlingen skal du ligge alene og helt stille. Selve behandlingen varer kun få minutter. Personalet må ikke være i behandlingsrummet under behandlingen. Men personalet kan både se og høre dig via den TV-overvågning, der er i behandlingsrummet.

Bivirkninger

Bivirkninger afhænger af hvilket område på kroppen , der bestråles.

Ved den første strålebehandling giver vi dig mundtlig og skriftlig information. I den skriftlige information kan du læse om de bivirkninger, du kan få ved behandlingen. Du kan også finde mere viden under afsnittet om bivirkninger eller hos Kræftens Bekæmpelse. Link til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Hudreaktioner

Strålebehandling kan medføre, at huden reagerer som ved en kraftig solskoldning. Huden kan blive rød og tør.

Træthed

Du kan føle dig træt og uoplagt under strålebehandlingen. Det kan både skyldes behandlingen og det kan skyldes den uro og angst, som mange oplever i forbindelse med sygdom og behandling.
Trætheden kan forstærkes, hvis du har lang transport til og fra behandlingerne.

Hudpleje

Du vil få individuel vejledning af plejepersonalet i Stråleterapien, hvis du får hudproblemer eller brug for at give din hud ekstra pleje.

Du bør undgå at:

  • ryge - søg gerne råd og vejledning om rygestop hos personalet.
  • tage karbad, havbad eller gå i klorvand.
  • få direkte sol eller solarium på det bestrålede område.  
  • bruge deodorant, hvis armhulen bliver behandlet (hvis det er nødvendigt, så anvend en mild, uparfumeret cremedeodorant).
  • smøre creme på det bestrålede område under strålebehandlingen, medmindre at personalet anbefaler det.
  • anvende plastre indenfor behandlingsområdet.
Følg disse forholdsregler indtil din hud er blevet normal igen.
Personalet vil i øvrigt vejlede og hjælpe dig, hvis du får eventuelle gener.

Mad og drikke

Det er vigtigt for dit velbefindende, at du får rigeligt at drikke.
Du behøver ikke ændre dine spisevaner, men hvis appetitten er dårlig, er det vigtigt, at du taler med personalet om det.

Tag gerne en almindelig multivitaminpille dagligt, men undgå ekstra tilskud af antioxidanter (f.eks. C-vitamin og Q10) under strålebehandlingen. Efter endt strålebehandling må du gerne tage kosttilskud.

Arbejde og fritid

Mange lever stort set, som de gjorde, før de blev syge.
Hvor meget netop du kan klare, kan du bedst selv mærke. Men gør det, du har det bedst med. Sørg for at få frisk luft og hvile.

Hvis der opstår sociale, økonomiske eller arbejdsmæssige problemer i forbindelse med behandlingen, så tal med personalet om det.

Igennem hele behandlingsforløbet er du velkommen til at tage en pårørende med. Af sikkerhedsmæssige årsager kan vi ikke tilbyde den pårørende at komme med hen til behandlingsrummet hver gang. Men det er muligt at komme med efter aftale med personalet.

Hvis du har problemer eller tvivlsspørgsmål i forbindelse med behandlingen, så er du velkommen til at kontakte os. Link til Afdeling for Kræftbehandlings kontaktcenter.

Redaktør