​​​

Overvågning af barnet

​Barnets hjertelyd kan overvåges med et træ-stetoskop, en doptone eller med et CTG-apparat under fødslen.

Under fødslen overvåger jordemoderen barnets hjertelyd ved at lytte gennem din mave med et træstetoskop eller med en 'doptone'. Hvis det er nødvendigt kan barnets hjertelyd overvåges i længere tid af gangen eller kontinuerligt under hele fødslen ved hjælp af en CTG​.​ Ligeledes holder jordemoderen øje med fostervandets farve og der kan tages en blodprøve fra barnets hoved for at vurdere hvordan barnet har det under fødslen.

Der er mange faktorer som kan have indflydelse på barnets hjertelyd, f.eks. hvis du har fået medicin, hvis du har feber, hvis du har haft vandafgang i mange timer eller hvis barnet sover. ​

Træstetoskop

Et træstetoskop er et aflangt trærør med hul i, jordemoderen bruger til at lytte til barnets hjertelyd og tæller om frekvensen er normal.

​Doptone

En doptone er et apparat som via ultralyd opfanger og forstærker barnets hjertelyd. 

CTG-apparat​

Et CTG-apparat kan registreres barnets hjerterytme og dine veer (livmoderens sammentrækninger). Kurven viser, hvordan barnet er påvirket af veerne. 

Jordemoderen sætter to elastikbælter rundt om din mave:

  • ​​På det ene bælte sættes en mikrofon, som opfanger barnets hjerterytme. Barnets hjerterytme varierer hele tiden, men ligger normalt mellem 110 og 150 slag pr. minut. Når barnet bevæger sig, bliver pulsen hurtigere.
  • Det andet bælte holder en måler, der registrerer længden og hyppigheden af plukkeveer eller veer, men ikke styrken.​


Barnets hjerterytme kan også måles ved hjælp af indvendig måling, Jordemoderen sætter en lille spiralelektrode fast på barnets hoved, som opfanger hjerterytme. 

CTG står for cardio-toko-grafi, som betyder hjerte-ve-aftegning: Cardio (hjerte), Toco (veer) og ​Grafi (tegne).

Blodprøve fra barnets hoved

Lægen kan tage en blodprøve fra barnet for at måle pH-værdien i barnets blod og få svar efter få minutter. Det foregår ved et prik i huden på barnets hoved. Herved vurderer lægen, om du kan fortsætte fødslen, eller om fødslen skal afsluttes med f.eks. sugekop eller kejsersnit.

Fostervandets farve

Jordemoderen holder også øje med farven på fostervandet. Hvis det er grønt (fra barnets afføring), kan det være udtryk for, at barnet er stresset, så vi skal skærpe overvågningen af barnets tilstand. I sjældne tilfælde er fostervandet sparsomt og meget grønt. Det kan så hjælpe at 'skylle' det grønne vand ud via en slange med sterilt saltvand gennem skeden.​​

Redaktør