Vores første fødsel - hans oplevelse

​Jeg valgte, at vi skulle forberede os sammen og det var det bedste jeg gjorde for mig selv: Jeg besluttede mig for at være en aktiv del af forberedelsen, så jeg kunne være en aktiv del af fødslen. Og det var jeg virkelig!

En nybagt far fortæller:​

Min kæreste og jeg var gennem mange overvejelser i forbindelse med hvor og hvordan fødslen skulle foregå. Vi havde ingen mulighed for at deltage i de kommunale tilbud om hjemmefødselsforberedelse, så vi måtte skabe vores egen. 

Er du klar?

Jeg valgte, at vi skulle forberede os sammen og det var det bedste jeg gjorde for mig selv: Jeg besluttede mig for at være en aktiv del af forberedelsen, så jeg kunne være en aktiv del af fødslen. Og det var jeg virkelig. Min kæreste vækkede mig onsdag morgen med spørgsmålet “er du klar?”. Efter et søvndrukkent “Til hvad?” vidste jeg hvad det drejede sig om, og jeg var virkelig klar. Det var dog først om aftenen, at showet startede og veerne begyndte at blive regelmæssige.

Teamwork med jordemoderen

Her fik jeg den første vigtige rolle, som mange mænd vil opleve: Tids-tageren. Jeg tror det næste naturlige skridt for mange mænd bliver, at tørre sved af panden og spørge om deres kæreste ønsker mere saft (hvilket er en stor opgave i sig selv), når jordemoderen overtager på hospitalet. Da jordemoderen dog ringede på ved os, var det mig der bød hende velkommen i mit hjem. Gennem hele natten følte jeg mig derfor som en direkte samarbejdspartner med jordemoderen. Vores jordemoder vidste hvad hun skulle gøre fra hun trådte ind ad døren og var den perfekte guide gennem vores første fødsel. Vi havde hurtig en klar opgavefordeling: Jeg sørgede for at komme med klude, underlag, håndklæder og alt hvad jordemoderen bad om, da jeg netop vidste hvor alt var i hjemmet.

Kaptajnen ved roret

Jordemoderen havde førertrøjen på gennem hele fødslen, men på særligt ét tidspunkt var det mig der styrede slagets gang: da min kæreste kl. 05.00 lå i fødekar og fik kvalme. I det min kæreste havde brækket sig konstant de første fire måneder af graviditeten, var jeg virkelig på hjemmebane når det galt denne situation. Jeg vidste hvad der skulle gøres: Jeg bad jordemoderen give mig den spand, som jeg havde stillet frem til netop dette tilfælde. Jeg vidste hvordan min kærestes hoved og hår skulle holdes for ikke at komme i vejen. Jeg vidste ligeledes at hun altid brugte to papirer til at pudse næse, når hun var færdig med at kaste op, så jeg bad nu jordemoderen om at hente papir. Der oplevede jeg virkelig at fødslen foregik i mit hjem og at jeg var blevet kaptajnen bag roret! Hurtigt efter var rollerne (heldigvis) vendt tilbage til normalen, så jordemoderen kunne styre fødslen sikkert i havn.

Stærk, rolig, opmærksom 

Der var mange glæder i løbet af den nat vores søn kom til verdenen, men størst af alt var at vi allerede var hjemme, da vores søn kom til verdenen. Da vi to dage efter var til hælprøve var jeg både ved at gå i panik og tude flere gang på de 12 minutter det tog at køre til Herlev. Verden ér fyldt med en masse ubehageligheder, som vi nok skal møde og komme godt igennem som forældre, men hvor var det fantastisk, at vi kunne lægge os i vores egen seng og spise vores egen morgenmad som familie med det samme. 

Hjemmefødsel var det helt rigtige valg for os og jeg har aldrig følt mig så stærk, rolig, og opmærksom før i hele mit liv, som da jeg hjalp min kæreste med at give liv til vores søn.


Marts 2021
Beretningen er anonymiseret af hensyn til afsender, der har samtykket til at dele sin fortælling. 


Redaktør