​​​​​​​​​

Når I kommer hjem

​Hvis du efter udskrivelsen bliver i tvivl om noget, eller der opstår problemer, kan du og den nyfødte blive indlagt igen.

​Barsel, klinik 1

Du bliver henvist til Barsel, klinik 1 hvis jeres nyfødte barn har gulsot, ikke tager nok på i vægt eller er sløvt og ikke spiser. Ligeledes kan du henvises, hvis du f.eks. har tegn på brystbetændelse.
Her bliver du behandlet af en sygeplejerske eller en jordemoder.

​De første tre måneder

​Her kan du se videoer og få gode råd om graviditeten, fødslen og de tre første måneder efter fødslen.

Find mere information om graviditet, fødsel og barsel på trygmedbarn.dk

Hvis du skal indlægges igen

Hvis du skal indlægges igen, sker det på Graviditet og Barsel, sengeafsnit 2. Det kan være, hvis du har problemer med amningen, hvis du har brystbetændelse eller underlivsbetændelse. 

​Sundhedsplejersken

Jordemoderen på Fødegangen giver sundhedsplejersken besked om, at du har født. 

Sundhedsplejersken kontakter dig for at aftale et hjemmebesøg på 4.-5. dagen efter fødslen. Hvis du og jeres nyfødte barn er indlagt mere end 3 døgn, kommer sundhedsplejersken senest 7 dage efter I er gået hjem.

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvor mange gange sundhedsplejersken kommer på besøg. Spørg hende ved det første besøg, eller find din lokale sundhedsplejes hje​mmeside.

Hvis du har brug for, at sundhedsplejersken kommer på et tidligt besøg, kan plejepersonalet på Graviditet og Barsel, sengeafsnit 2 kontakte sundhedsplejersken før du går hjem. Plejepersonalet kontakter kun sundhedsplejersken, hvis det er aftalt det med dig først.

Fødselsdepression

Det kan være overvældende at blive forældre, og du kan opleve forskellige reaktioner efter fødslen. Det nye ansvar, manglende søvn eller et uroligt barn kan f.eks. fremkalde tudeture de første par uger. Det er helt normalt.

Hvis du i en længere periode føler dig trist og modløs, græder meget, er uendelig træt uden at kunne sove eller føler en uforklarlig angst, kan du have en fødselsdepression. Hvis du oplever nogle af symptomerne, kan du tale med din egen læge eller sundhedsplejersken. 10-15 procent af alle mødre og 5-8 procent af alle fædre får en fødselsdepression.

Sex efter fødslen

Den første tid efter fødslen er der som regel ikke kræfter, tid og lyst til sex. Opmærksomheden er rettet mod barnet, og der er stor fokus på det store arbejde og ansvar, det er at blive forældre. Mange kvinder har nedsat lyst til sex i starten, men tolerance, hengivenhed og ømhed er basis for at få gang i sexlivet igen.

I bør gå blidt og forsigtigt i gang. Du kan få smerter ved bristninger, klip eller ar, og skeden kan være lidt øm pga. hormonforandringer. Det kan vandbaseret glidecreme afhjælpe. Husk at bruge prævention - du kan blive gravid, inden du får din første menstruation. Kondom er en god løsning i den første periode.​

Redaktør