Ægudtagning

Ægudtagningen finder hyppigst sted 11.-15. stimulationsdag. På den aftalte dag møder I i Fertilitetsklinikken kl. 8.00 eller 9.00 og afleverer sædprøven.

Det er en fordel at tage 1 g Paracetamol hjemmefra og efter behov en afslapningspille, som vi udleverer den dag ægudtagningen planlægges.

​​​​​​​

Når i har afleveret sædprøven, venter I i hvilerummet. Hvis vi skal befrugte æggene med donorsæd, sørger vi for at den er klar.

Vi taler med jer om dagens forløb. Du får lagt en lille plastikkanyle i armen, så vi kan give smertestillende medicin (morfinpræparatet Rapifen®) umiddelbart inden ægudtagningen. Den smertestillende behandling suppleres med en lokalbedøvelse i toppen af skeden.

Inden ægudtagningen k​ommer den bioanalytiker, der skal tage sig af æggene, for at kontrollere jeres navne og cpr. numre, og sikre planen for befrugtningsmetoden.

​​Selve ægudtagningen foregår ved, gennem skedevæggen, at indføre en tynd nål i æggestokkene. Det kræver som oftest kun et enkelt eller to stik i hver æggestok. De enkelte ægblærer tømmes for væske, hvorved æggene suges ud.

 

Du kan blive lidt døsig/svimmel af medicinen, men du er hele tiden vågen, og vi taler sammen om, hvad der foregår.

Ægudtagningen varer ca. 5-10 minutter. 

95% siger bagefter:" Det var ikke nær så slemt, som jeg havde forestillet mig".


Efter ægudtagningen hviler du i afdelingen ½ times tid, inden I kan tage hjem. 

Ved udskrivelsen aftaler vi, hvornår et befrugtet æg skal lægges tilbage i livmoderen.

Du skal ikke regne med at kunne arbejde denne dag og må på grund af medicinen ikke selv køre bil hjem.​


Progesteron til at styrke slimhinden i livmoderen

Du skal begynde at tage Progesteron (Crinone eller Lutinus)​dagen efter ægudtagningen.

Redaktør