Udhentning af sædceller fra testiklerne (TESA)

​Metoden til udhentning af sædcellerne direkte fra testiklerne kaldes TESA = TEsticulær Sperm Aspiration.

​​​​​​

Formålet med at lave TESA

Hvis en mands sæd ikke indeholder sædceller, kan han alligevel godt have sædceller i testiklerne.

Med metoden TESA, hvor man med en nål - i lokalbedøvelse - udtager en lille vævsprøve fra testiklen, er det ofte muligt at finde sædceller og anvende disse til befrugtning.

TESA metoden gør det muligt for mænd, som ikke har sædceller i sædprøven, at blive biologisk far.

Hvorfor er der ikke sædceller i sædprøven?

Vi ved, at omkring en fjerdedel af de mænd, som har dette problem, har forandringer i nogle af deres gener, og at disse forandringer også findes i deres sædceller. De drengebørn, som bliver født efter behandlingen, har en reel risiko for at nedarve generne og den nedsatte fertilitet.
Derfor får manden lavet kromosomundersøgelse inden TESA
Risiko for nedarvning skønnes at være ca. 20 %, hvis undersøgelserne er normale, men 100 % hvis der påvises genbetinget nedsat sædkvalitet.

Hvis man vil være helt sikker på at undgå dette problem, er eneste mulighed i dag donorinsemination eller adoption.

Hvornår laver man TESA?

Hvis vi ikke ved om manden producerer levende sædceller, kan TESA laves diagnostisk, inden vi starter på at stimulere kvindens ægudviklingen ved reagensglasbefrugtning.

Hvis vi allerede ved, at manden har fine sædceller i testiklerne, laves TESA i forbindelse med reagensglasbehandling- enten dagen før – eller samme dag, som sædcellerne skal bruges til befrugtning med ICSI-metoden.

Donorbackup?

Selvom manden er grundigt udredt, og man har foretaget en prøve-TESA forud for behandlingen, kan man i nogle tilfælde opleve, at det ikke er muligt at udtage sædceller.
Derfor bør parret før behandlingen have taget stilling til, om de udtagne æg, hvis denne situation opstår, skal befrugtes med donorsæd

Ubefrugtede æg kan evt. fryses

Hvis man ikke ønsker at anvende donorsæd, og der ikke findes sædceller til befrugtning af æggene, kan vi  i visse tilfælde (hvis det er muligt og aftalt i forvejen) tilbyde at fryse æggene ubefrugtede. Planen er så at æggene tøs og befrugtes på et senere tidspunkt.


Redaktør