​​​​​

Fertilitet og livsstil

​Det er ikke alt, som er undersøgt videnskabeligt, og ikke alle undersøgelser giver de samme resultater. Vores anbefalinger her tager udgangspunkt i gode, nyere, store og gerne danske undersøgelser på området. ​

Vitaminer og folinsyre

Folinsyre er et vitamin, der kan nedsætte den i forvejen lave risiko, der er, for at føde et barn med neuralrørsdefekt. Allerede når graviditeten  planlægges, er det en god idé dagligt at tage en vitamin-pille med 400 mikrogram folinsyre. Det anbefales af fortsætte med Folinsyretilskud til og med 12. graviditetsuge.

​Rygning

Rygningen mindsker frugtbarheden ved
 • at påvirke æggestokkenes funktion,
 • at hæmme æglederne, samt
 • at påvirke slimhinden i livmoderen, så ægget har sværere ved at sætte sig fast
Det væsentlige er, at det hjælper at holde op med at ryge. Kvinder, som ophører med at ryge, opnår næsten samme chance for, at de befrugtede æg sætter sig fast, som kvinder, der aldrig har røget.

Både mandens og kvindens rygning kan nedsætte det
kommende barns antal æg og sædceller.
 
Lykkes det begge parter at ophøre med at ryge, har man også beredt et godt indeklima for et kommende barn. Her ved vi, at passiv rygning har væsentlig betydning for barnets risiko for luftvejssygdomme, vuggedød, mellemørebetændelse og allergi.

Vores anbefaling til par som planlægger graviditet – hold op med at ryge!
Tal med os, hvis du har brug for hjælp til rygestop - vi hjælper gerne!

Alkohol

Der er lidt uenighed om, hvad alkohol betyder for frugtbarheden.
Vores anbefaling er, at kvinden drikker så lidt som muligt frem til ægoplægningen, og max 4-6 genstande om ugen. Manden max 14 genstande om ugen.
 
Sundhedsstyrelsen anbefaler at kvinden slet ikke drikker alkohol når hun er gravid, men det er der ikke videnskabeligt belæg for. Vi anbefaler at drikke så lidt som muligt og max. 3 genstande om ugen.
 
Til gengæld er der enighed om, at risikoen for spontan abort er øget tre gange og risikoen for dødfødsel 2½ gang, hvis kvinden drikker mere end fem genstande om ugen.

Kaffe

Fra opstart af behandling, anbefaler vi kun 1 kop kaffe. Risikoen for abort øges også allerede efter 1 kop kaffe, så derfor råder vi til et forbrug på max. 1 kop om dagen når man er gravid.

Overvægt (BMI over 30)

Mange overvægtige kvinder har svært ved at blive gravide.  Årsagen er, at hormonsystemet forstyrres af fedtvævet. Fedtvæv danner en række hormoner, som har betydning for den kvindelige menstruationscyklus. Ved svær overvægt er det ikke ualmindeligt, at kvinden helt ophører med at have ægløsning, eller at disse bliver uregelmæssige. 
 • Øget risiko for tidlig abort

  • Et andet problem med overvægt, er en øget risiko for tidlige aborter. Mange opdager aldrig, at de har været gravide, fordi den tidlige abort blot kan vise sig som en lidt forsinket, kraftig menstruation.

 • Lavere chance for at blive gravid ved overvægt

  • Chancen for at blive gravid ved reagensglasbefrugtning er også lavere ved overvægt. Jo større overvægt,  jo større er problemerne.
  • Det har også betydning, hvordan fedtvævet er fordelt. Jo mere fedt man har midt på maven, dvs. jo mere taljefedt i forhold til hoftefedt, jo større er frugtbarhedsproblemet.
 • Højere risiko for komplikationer

  • Endelig er risikoen for komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel forøget hos kvinder med svær overvægt f.eks. forhøjet blodtryk, sukkersyge og blodprop i benene. Chancen for at få et levende og raskt barn er mindre hos overvægtige.
Det har i studier vist sig, at hvis overvægtige kvinder taber 10 % af deres vægt (eller mere, hvis overvægten er stor), vil 90 % af dem, som havde menstruationsproblemer, igen få regelmæssig menstruation – og ægløsning. Tre fjerdedele vil blive gravide, heraf en tredjedel uden behandling. Risikoen for tidlig abort bliver næsten normal efter vægttabet.

Disse fund har medført, at vi tilråder, at kvinder med BMI over 30 taber 10 % af deres vægt (eller mere ved svær overvægt) for at opnå normal ægløsningsfunktion, en acceptabel chance for graviditet uden behandling, bedst mulige chancer for graviditet ved behandling og mindre risiko for abort.
 
Svær overvægt hos mænd kan nedsætte sædkvaliteten.
 
Vi er klar over, at det ikke er nemt at tabe sig.
Tal med os, hvis du har brug for hjælp til at komme i gang med et vægttab - vi hjælper gerne!


Redaktør