​​​​

Undersøgelse af lymfeknuderne

​Uanset hvilken operationstype du vælger, er det vigtigt at vide om kræften har spredt sig. 


For at finde ud af om kræften har spredt sig, fjerner kirurgen under operationen nogle lymfeknuder i armhulen til nærmere undersøgelse. Undersøgelsen gør det muligt at planlægge din behandling efter operationen.

Tidligere var det nødvendigt at fjerne 10 – 20 lymfeknuder fra armhulen, men i dag bruger man en mere skånsom metode kaldet ’skildvagtsmetoden’ eller 'sentinel node procedure'. Skildvagtsknuden er den der først vil modtage kræftceller fra brystet, så hvis den er normal, opereres der ik​ke yderligere i armhulen, derved undgår man at fjerne raske lymfeknuder i armhulen.

Illustration af sentinel node operationHo​​​s kvinder, hvor kræftcellerne har spredt sig til lymfeknuderne i armhulen eller hvor der er stor risiko for spredning, er det nødvendigt at fjerne lymfeknuderne i den del af armhulen, som ligger tæt på brystet. 

Operationen

Ved at indsprøjte en lille mængde radioaktivt stof eller noget farvestof omkring kræftknuden, kan man finde de første lymfeknuder (skildvagtsknuder), som modtager lymfe fra det område i brystet, hvor knuden sidder. Indsprøjtningen er kun et lille prik, og er ikke værre end at få taget en blodprøve. 

Man fjerner normalt 1 – 3 lymfeknuder under operationen, der sendes til mikroskopi.

Mindre end halvdelen af kvinder, der opereres for brystkræft, har spredning til armhulen. Patienter med spredning tilbydes oftest operation og efterbehandling. Hvis der således findes tegn på forandring i skildevagtsknuderne, vil man under samme operation fjerne minimum 10 lymfeknuder for at sikre, at der ikke efterlades spredning i armhulen. Nu og da konstateres spredning til skildvagtsknuden først ved efterfølgende supplerende undersøgelser. Finder man her tegn på spredning, vil du blive tilrådet en ny operation 1-2 uger senere, hvor man fjerner flere lymfeknuder.   

Undtagelser

Men skildvagtmetoden kan ikke bruges på alle. Hvis de indledende undersøgelser og prøver har vist spredning af kræften til armhulen, bør der fjernes mindst ti lymfeknuder. Hvis du for nyligt er opereret i det syge bryst kan metoden ikke altid anvendes, og det er så nødvendigt at fjerne 10-12 lymfeknuder i armhulen.


Video om sentinel node proceduren

​​​

Relevante patientinformationer

​​

​​

Redaktør