Første undersøgelse

​Ved dit første besøg på afdelingen, vil en af vores læger spørge til din sygehistorie og derefter undersøge dig.


​Skriv gerne dine spørgsmål ned på et stykke papir inden besøget, så du er sikker på at få spurgt om alt det, du har gået og tænkt på. Medbring også gerne et familiemedlem eller en ven, så du har én at diskutere eventuelle beslutninger og valg med.

Undersøgelsesformer

Triple-testen består af en manuel undersøgelse, en røntgenundersøgelse og en vævsprøveKnuder i brystet kan være godartede eller ondartede. For at afgøre om en knude er godartet eller ondartet, skal du undersøges på tre forskellige måder, det man kalder en triple-test:​


  • Manuel undersøgelse. Lægen føler brysterne grundigt igennem med fingrene, og mærker efter forstørrede lymfeknuder under armen og nederst på halsen.

  • Røntgen- og ultralydsundersøgelse
    En mammografi kan afsløre knuder, der er meget små og ikke kan føles med fingrene. Bryster og armhule bliver også undersøgt med ultralyd.

  • Vævsprøve 
    Man kan i de fleste tilfælde afgøre om knuden er ondartet ved at kigge på cellerne fra den i et mikroskop. Celler suges ud fra knuden med en tynd nål, også kaldet en finnålsbiopsi, eller med en grovere nål, så man får en større vævsprøve til undersøgelse, også kaldet en grovnålsbiopsi. Sidstnævnte foregår normalt i lokalbedøvelse. Det tager gennemsnitligt 5 hverdage at få svar på en vævsprøve.

Der vil ofte være læger eller sygeplejersker under uddannelse eller forskere der ønsker at være med til din undersøgelse. Du vil naturligvis blive spurgt om det er ok, og det står dig frit for at afslå.

Hvis det er en godartet knude, vil man ofte lade den være, medmindre den er meget stor og generende. Hvis det er en ondartet knude, betyder det at der er tale om brystkræft, og en operation er nødvendig.​


Relevante patientinformationerRedaktør