​​​​​

Fjernelse af hele brystet

​Selvom flere og flere kvinder med brystkræft får tilbudt en brystbevarende operation, får mange stadig fjernet hele brystet ved en operation. Operationen kaldes på fagsprog en 'mastektomi'.

​​Når brystet fjernes, fjerner man som regel også nogle af lymfeknuderne i armhulen. Det er individuelt fra patient til patient, hvor mange lymfeknuder man vælger at fjerne og undersøge. 


Hos nogle kvinder kan man efter operationen gendanne et bryst – enten med en silikoneprotese eller med transplantation af væv fra et andet sted på kroppen. 

Behandlingsforløbet

Ved en mastektomi fjerner man hele brystet for at sikre, at alt kræftvæv opereres væk. Det er oftest nødvendigt at være indlagt 0-​1 dag i klinikken efter operationen. Allerede samme dag, som du er blevet opereret, kan du bevæge din arm, stå ud af sengen og gå omkring. 

Efter operationen vil der være et tyndt, bueformet ar, hvor brystet var og brystvæggen vil være helt flad. Arret kan se voldsomt ud og sygeplejersken vil foreslå, at​​ I sammen ser på arret, når forbindingen skal skiftes. 

I de første par måneder efter operationen vil arret føles meget hårdt, men med tiden vil det blive blødere og se mindre og blegere ud.


Relevante patientinformationer
Redaktør