Brystbevarende operation

​Mere end 66 % af kvinder med brystkræft tilbydes en brystbevarende operation. Ved operationen fjernes kræftknuden i brystet, en lille del af det omkringliggende væv samt lymfeknuder i armhulen, så man kan vurdere om sygdommen har bredt sig.

​Efter en brystbevarende operation vil du altid blive tilbudt strålebehandling, fordi der kan være celleforandringer eller meget tidlige stadier af brystkræft i den resterende del af brystet. Kombinationen af operation og strålebehandling giver samme mulighed for helbredelse, som hvis man fjerner hele brystet. 

Nålemarkering (Franks nål)

Hvis knuden er så lille, at den ikke kan mærkes, er det nødvendigt at markere den med en tynd metaltråd. Metaltråden anlægges ved hjælp af ultralyd på Afdeling for røntgen og skanning, samme dag du skal opereres. Det er en lille procedure der ikke kræver bedøvelse.

Video om nålemarkering

​​

Behandlingsforløbet

Selve operationen tager ca. 1-3 timer, og du skal derefter være indlagt 0-1 dag i sengeafsnittet. Arrene på brystet og i armhulen vil typisk være 4–8 cm lange. 

Det er meget forskelligt, hvordan brystets udseende ændres efter operationen alt efter knudens størrelse og placering. Hos nogle vil brystet ændre form pga. fjernelse af brystvævet. Du kan derfor få brug for en delprotese (Serviceloven § 97), der enten er selvsiddende eller skal sættes ind i bh’en. Protesen er gratis. 

Den efterfølgende strålebehandling starter 4-6 uger efter operationen eller endt kemoterapi. Den gives normalt dagligt i hverdagene over 5-6 uger. Her på hospitalet gives strålebehandlingen på Afdeling for Kræftbehandling, og først når strålebehandlingen er afsluttet, skal du opstarte et kontrolforløb der løber i ca. fem år. Kontrolforløbet foregår enten hos Afdeling for Brystkirurgi, Afdeling for Kræftbehandling eller din egen læge.

Relevante patientinformationer

​​
Redaktør