Teamet for prostatakræft
I Afdeling for Urinvejssygdomme varetager teamet for prostatakræft diagnosticering af patienter mistænkt for prostatakræft, og behandling og opfølgning af patienter med prostatakræft. Teamet holder til på Herlev matriklen.
Fagligt område
Teamet for Prostatakræft er førende i Danmark hvad angår præcis diagnostik, og vi er den første urologiske afdeling i Danmark, som rutinemæssigt har indført MR-scanning af prostata før stillingentagen til videre undersøgelser.
Teamet har sine egne højtspecialiserede læger, som udfører vævsprøvetagning fra prostata.
En del patienter med helt fredelig prostatakræft indgår i et løbende overvågningsprogram uden egentlig behandling.
Behandling af potentielt helbredelig prostatakræft varetages, afhængigt af sygdomsudbredelse ved:
Radikal prostatektomi med robot (operation)
Brachyterapi (indvendig strålebehandling)
Udvendig strålebehandling via afdeling for kræftsygdomme
Teamet har fokus på rehabilitering efter behandling. Dette gælder såvel reduktion af følgevirkninger efter operation, som efter strålebehandling og medicinsk behandling. I teamet indgår der en klinisk sygeplejespecialist til varetagelse af seksuelle følger af behandlingen.
Afdelingen har gennem flere år haft en "patient-skole" for patienter med uhelbredelig prostatakræft. Denne varetages af læger, sygeplejersker, en diætist og en fysioterapeut. Hensigten er at rådgive patienterne om levevis og kost, samt at mindske følgevirkningerne af den medicinske behandling, som gives for sygdommen.
Organisering og samarbejde
Teamet for prostatakræft består af en tværfaglig gruppe med 11 fastansatte subspecialiserede urologer, special sygeplejersker og sekretærer, der varetager behandlingen af størstedelen af alle prostatakræft-tilfælde i Region Hovedstaden.
Teamet har et tæt samarbejde med lægerne i Afdeling for Kræftbehandling (onkologi), Afdeling for Røntgen og Skanning, Afdeling for Nuklearmedicin og Afdeling for Patologi. Dette samarbejde udmønter sig i 2 ugentlige MDT- konferencer, hvor der lægges individuelle behandlingsplaner for patienterne.
Afdelingen har sine egne forskningsprogrammer, som varetages af ph.d.-studerende, og desuden udføres forskning med nye lægemidler til behandling af prostatakræft.