Røntgenstråler

​​Spørgsmål, om det er farligt at få udført en røntgenundersøgelser eller en CT skanning, forekommer ofte på Afdeling for Røntgen og Skanning. ​På denne side kan du få information om røntgenstråler, stråledoser og den risiko, der er forbundet med at få foretaget en røntgenundersøgelse.​

​​​​​​​​

​Begrundelse for undersøgelsen

Det er vigtigt, at du føler dig tryg ved at få foretaget en røntgen­undersøgelse eller anden form for billeddiagnostisk undersøgelse. Derfor skal du have drøftet årsagen til at få udført en undersøgelse med den læge, der har henvist dig.

Børns celler er mere følsomme over for røntgenstråler, derfor er det vigtigt kun at udsætte børn for røntgenstråler, når lægen vurderer, at det er den eneste mulighed for at få en sikker diagnose.

Der kan også være særlige hensyn, hvis du er gravid. Du kan læse mere om røntgenstråler og graviditet i Patienthåndbogen på Sundhed.dk.

​Fordelen ved undersøgelsen er større end risikoen

Alle former for billeddiagnostiske undersøgelser​  er til gavn for dig som patient, hvis de bliver brugt på den rigtige måde. 

Fordelen ved at få en korrekt diagnose - og dermed den bedste behandling - er større end den risiko, der måtte være ved at få foretaget en røntgenundersøgelse eller skanning, hvor der bruges røntgenstråler.

Radiologer og radiografer er uddannet til at bruge den mindst mulige mængde  af røntgenstråler for at opnå de nødvendige resultater ved en røntgenundersøgelse. Således vil den røntenundersøgelse eller skanning, du får foretaget være designet specielt til din problemstilling. 

Få mere viden

Du kan læse mere om røntgenstråler og risici i Patienthåndbogen på Sundhed. dk
Du kan læse fakta om stråling på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Redaktør