Mammografi

Kliniske mammografi er en kombination af en lægeundersøgelse af brystregionen, en røntgeundersøgelse af brystet (mammografi) og eventuelt en ultralydskanning med eller uden vævsprøve (biopsi).​

​​​Klinisk mammografi

​​​En kliniske mammografi er en kombination af en lægeundersøgelse af brystregionen, en røntgeundersøgelse af brystet (mammografi) og eventuelt en ultralydskanning med eller uden vævsprøve (biopsi).

Undersøgelsen kan afsluttes med, at der tages et almindeligt foto af brystregionen.

​Undersøgelse og ophold på afdelingen kan vare op til 1 time. Hvis du skal have foretaget biopsi, kan opholdet blive forlænget med ca. ½ time. Da det ikke kan forudses, hvornår der skal tages biopsier, kan der desværre opstå forsinkelser.

​Sådan foregår en mammografi

​​​Ved mammografien bliver dit bryst presset sammen mellem to plader. Der bliver taget to til tre røntgenbilleder af hvert bryst. For nogle kvinder kan det føles ubehageligt, at brysterne bliver klemt. Undersøgelsen varer kun få minutter for hvert bryst.

Efter mammografien får du foretaget en lægeundersøgelse af dine bryster. Hvis det skønnes nødvendigt, vil der også blive foretaget en ultralydskanning.

Ultralydskanningen foregår mens du ligger på et leje. Lægen fører et "lydhoved" henover hudfladen på brystet. For at få kontakt mellem hud og "lydhoved" bliver der smurt creme på huden. Skanningen er uden ubehag.

Hvis undersøgelsen viser noget

Hvis lægen finder en knude ved undersøgelsen, skal den oftest undersøges nærmere ved en biopsi. Alt efter hvordan knuden ser ud, bliver biopsien enten taget med det samme, eller du får en tid til konsultation på Afdeling for Brystkirurgi.

​Stråledosis

​Mammografi er en røntgenundersøgelse, hvor stråledosis er meget lille.

Fordelen ved at få stillet en korrekt diagnose og dermed givet en rigtig behandling vil være lang større end risikoen ved en mammografi.

​​​Patientinformation om undersøgelser af brystet


​​

​​

Redaktør