Dialyse

​​​​Dialyse anvendes, når din nyrefunktion er så lav, at det er uforeneligt med livets opretholdelse. Dialyse er kunstig rensning af dit blod.​

Hvornår har man brug for dialyse?

Du har brug for dialyse, hvis dine nyrer holder op med at fungere. Årligt rammes ca. 600 danskere af kronisk nyresvigt, som kræver dialyse eller nyretransplantation.

Dialyse griber ind i din dagligdag

At være dialysepatient er en ny livssituation. Din behandling er et nært samarbejde mellem dig og hospitalet. Det er derfor vigtigt, at du lærer at forstå din sygdom og tager aktivt del i behandlingen. Dialyse er en livsforlængende behandling, som du skal give dit samtykke til.
 
Dialyse er kun en del af behandlingen, hvor også kost, medicin og væskebegrænsning hører med. Dialysebehandling er normalt smertefri, men du skal være forberedt på at bruge en del timer på behandlingen ugentligt.

Det er vigtigt at forsøge at fastholde daglige aktiviteter

Som dialysepatient kan det være svært at have et fuldtidsarbejde og det kan være svært at opretholde alle sociale aktiviteter. Det er dog vigtigt at forsøge at fastholde sport, motion eller andre fritidsbeskæftigelser.

Ferieophold med dialysemuligheder

Som dialysepatient vil det være muligt at tage på ferie, men det skal planlægges i god tid af hensyn til behandlingen. Afdelingen rådgiver gerne om dialysemuligheder i ind- og udland.

To forskellige former for dialysebehandling

Der findes to forskellige former for dialyse: hæmodialyse og peritonealdialyse (bughindedialyse).

Læs mere om dialyse på sundhed.dk​
Redaktør