Oftest stillede spørgsmål om Stomipleje

​Hvor ofte skal jeg skifte posen?

Du skal skifte posen, efter det du er blevet anvist til af stomisygeplejersken.

Som udgangspunkt skal en 1-dels pose skiftes hver dag. Har du et 2-delt system skal basispladen skiftes hver 2. dag, men posen skal skiftes dagligt som minimum. Huden kan godt holde til, at posen bliver skiftet dagligt, men naturligvis skal du aftage posen på den måde, du har lært under indlæggelsen.

Vi ved, at det er værre for huden at lade posen sidde på for mange dage. Så kan huden blive beskadiget og det kan være meget svært at få ny pose til at sidde fast.

Huden er rød omkring stomien – hvad gør jeg?

Hvis huden tæt inde ved stomien er begyndt at blive rød og lidt irriteret, skal du måle stomien for at se, om du skal klippe pladens hul mindre. At huden bliver påvirket grundet, der er kontakt med afføringen, er oftest årsagen til hudproblemer. Du skal måle med enten den skydelærer, du fik udleveret sammen med din stomitaske, eller du kan bruge en af de skabeloner, som ligger i æsken med stomiposer.
Du kan altid ringe og tale med stomisygeplejersken om hudproblemer. Oftest vil vi have dig ind til kontrol, da vi så bedre kan hjælpe dig.

Hvorfor må jeg ikke bruge cremer eller salve under stomiposen?

Cremer og salver giver huden en fugtig overflade. Er huden omkring stomien fugtig, så kan posen ikke sidde fast. Sæbe kan også gøre det svært at få posen til at sidde fast på huden og samtidig kan det give allergi under basispladen. Derudover virker sæbe udtørrende på huden. Rødme omkring stomien kan heller ikke afhjælpes med creme eller salve. Oftest skyldes det, at basispladen ikke er tilpasset stomien. Har du problemer med huden, kan du altid ringe til stomisygeplejersken og oftest vil vi bede dig komme ind til en kontrol.
Har du fået cremen/salven udleveret fra en hudlæge, må du selvfølgelig gerne bruge den. Du kan få hjælp af en stomisygeplejerske til, hvordan du i så fald får stomiposen til at sidde fast.


Skal jeg spise en specialkost efter jeg har fået stomi?

Som udgangspunkt skal du kunne spise og drikke som vanligt efter en stomioperation. Der er dog nogle kostråd, som det kan være gavnligt at kende til.

Hvis du har fået lavet en kolostomi, er maden i tarmen færdignedbrudt.

Afføringen vil efter operationen blive, som du normalt kender det. Det vil så også sige, at luft i tarmen vil blive udledt som "prutter". Da du ikke har kontrol over stomien, kan du ikke styre, hvornår tarmen udleder luften. Der er forskel på, hvordan vores maver fungerer. Nogle har større tendens til at danne luft i tarmen end andre. Derudover kan det f.eks. afhænge af, om du tygger tyggegummi, drikker meget sodavand med brus, om du ryger eller ofte spiser stærk mad. Fødevarer, som du ved giver luft i maven fra før operationen, vil også gøre det efter, såsom fiberrige grøntsager, kål og æg.

Har du fået en ileostomi, vil afføringen i posen være vandigt til grødet. Det er normalt for en ileostomi! Normalt vil en ileostomi producere ca. 800- 1000 ml i døgnet (ca. 1 L). Hvis du oplever, at det, som kommer i posen, er meget tyndt/ vandet, kan du prøve at regulere med fødevarer som ris pasta, kartofler, kartoffelmos, bananer, kiks, havregrød, chips med salt og ristet hvidt brød.

NB! Tal altid med din læge før du overvejer evt. stoppende midler.

Du skal være lidt forsigtig med madvarer, som kan stoppe ileostomien. Det kan være asparges, ananas, appelsiner, nødder, mandler og fiberrige grøntsager. Du skal ikke afholde dig fra at kunne spise disse ting. Prøv dig forsigtigt frem, spis de nævnte ting i moderate mængder.

Hvad gør jeg med luft i posen?

Alle stomiposer har indsvejset et kulfilter, så noget af den luft, som tarmen producerer, kan udledes. For at kulfilteret fungerer optimalt, er det vigtigt at skifte posen dagligt. Kulfilteret fungerer ikke så godt efter 24 timer.

De første par måneder efter operationen, arbejder tarmen med store mængder luft og kulfilteret kan ikke nå at udlede al luften fra posen. Derfor er du nødsaget til at "lufte ud" fra posen – også om natten.

Hvis du gentagne gange oplever, at posen blæses op som en ballon,bør du tage kontakt til din stomisygeplejerske. Du må ikke prikke hul i posen for at få luften ud, da posen så bliver utæt og indhold fra posen kan løbe ud af hullet og det vil give lugtgener.

Afføringen kan ikke komme ned i posen – hvad gør jeg?

Det kan ske, at afføringen fra en kolostomi ikke kan komme ned i posen. Du vil i så fald opleve lækage af stomiposen, fordi afføringen arbejder sig ned under pladen.
Der er forskellige ting, du kan afprøve for at undgå dette:

  • Lad der være lidt luft i posen, når du sætter den på.
  • Evt. tage lidt afføringsmiddel, da det gør afføringen mere lind
  • Sørg for at du får nok at drikke – gerne 2 L.
  • Tildæk kulfilteret – spørg evt. stomisygeplejersken angående det.

Hvis problemet alligevel ikke bliver løst, så bør du kontakte Stomiklinikken for at få undersøgt om, der skal skiftes til en anden stomipose. Husk det er normalt for en kolostomi at arbejde med fast afføring!

Hvorfor kommer der stadig noget ud af endetarmen? Hvorfor har jeg stadig trang til at skulle på toilettet?

Så længe du stadig har en endetarm, så kan du forvente, at der er funktion af den. Der kan stadig komme sekret ud. Efterhånden bliver det til slim. Slim er farveløst, men kan være lidt brunligt og iblandet gammelt blod. Det er ganske naturlig reaktion fra den rest tarm, som er tilbage. Har du generende afføringstrang, kan
du kontakte Stomiklinikken for råd.

Hvornår må jeg begynde på sport efter operationen?

Du må begynde på at dyrke sport, når du har energi og overskud til det. Generelt er det en fordel at vente med styrketræning med vægte til efter ca. 3 måneder. Det er for at tage hensyn til dine mavemuskler, som skal hele efter operationen. Hvis du har fået instrukser fra din læge eller kirurgen, skal du rette dig efter de forhold.

Hvad gør jeg med de brugte stomiposer?

Ligesom med bleer fra babyer, skal brugte stomiposer smides ud med alm. hus-holdningsaffald. Pak affaldet forsvarligt ind, så det ikke ødelægger skraldeposen – og det gode forhold til dem, som afhenter skrald!
Husk at non woven compressions (Mesoft) servietter ikke er egnet til at komme i toilettet, da de kan stoppe afløbet.

Kan jeg bruge sikkerheldsselen i bilen?

Det er lovpligtigt at køre med sikkerhedssele. Du kan anbringe sikkerhedsselen, så den generer stomiposen mindst muligt.

Fritagelse for brug af sikkerhedssele kan kun fås, hvis der foreligger alvorlige lægelige årsager til dette. Dispensation forbrug af sikkerhedssele gives normalt af egen læge eller en speciallæge. Du kan læse mere om dette i: Vejledning om dispensation for brug af sikkerhedssele fra sundhedsstyrelsens hjemmeside

Redaktør