Vaginal nedsynkning og inkontinens

​​

​Behandling for vaginal nedsynkning og urininkontinens.

Symptomer

Nedsynkning af blære, endetarm og livmoder kan mærkes som tyngdefornemmelse og eventuelt ved at skedevæg eller livmoderhals kommer frem mellem skamlæberne. Der kan være problemer med at tømme blære og tarm, eller i form af inkontinens.
 

Undersøgelser

En underlivsundersøgelse kan som regel give vejledning til hvilken type behandling, der skal tilbydes.

Ved urininkontinens iværksættes et undersøgelsesprogram, der skal vise størrelse af væskeindtagelse, vandladningsintervaller og graden af inkontinens.

Behandling

Nedsynkning behandles kun hvis der er gener. Hovedbehandlingen er operation foretaget gennem skeden, hvor blære, endetarm eller livmoder syes op.

Dette kan foregå i forbindelse med indlæggelse på afdelingens sengeafsnit eller ved behandling på Afsnit for Dagkirurgi, hvor man bliver udskrevet om eftermiddagen på operationsdagen.

Hvis operation ikke ønskes, kan man behandles med en inkontinensring, som efter den første tid skal skiftes med 3-6 måneders intervaller hos egen læge.

Ved behandling af inkontinens rådgives hvad angår væskeindtagelse og tidspunktet for denne.

Stressinkontinens behandles primært ved bækkenbundstræning, som vil hjælpe de fleste. I nogle tilfælde må man dog henvise til operation.
Tranginkontinens behandles medicinsk.

Redaktør