TVT-slynge (Tensionfree Vaginal Tape)

​Sådan forgår operationen

Operationen foregår i lokal bedøvelse, og du vil samtidig få smertestillende og beroligende medicin. Gennem et snit i skeden (Vagina) føres et kunststofbånd (Tape) under urinrøret. Med en nål trækkes båndet op bag skambenet og ud gennem 2 små snit i huden over skambenet. Båndet syes ikke fast, men strammes, indtil du ikke lækker urin ved hoste. Herefter klippes båndets ender, og sårene lukkes med en tråd, som ikke skal fjernes. For at stramme båndet passende, er det nødvendigt, at du er vågen til at kunne hoste. I løbet af de første uger efter operationen vokser båndet fast. Under operationen kontrolleres, at blæren ikke er ramt ved at undersøge med en tynd kikkert gennem urinrøret.
De fleste udskrives på operationsdagen eller dagen efter til 1 uges sygemelding, evt. længere afhængigt af arbejde og alder.

Du får ikke rutinemæssigt en tid til kontrol efter operationen.


Vil jeg få smerter?

Når lokalbedøvelsen er aftaget kan du have ømhed i underlivet og sviende smerter, som du kan få tabletter for. Det er vigtigt, du tager imod det smertestillende medicin, da smertelindring er en forudsætning for dit velbefindende på alle måder.

Vandladning efter operationen

Når du får vandladningstrang eller senest 3-4 timer efter operationen skal du lade vandet i en beholder, der sættes under toiletbrættet og indholdet måles. Vær opmærksom på at sætte dig godt tilrette på toilettet med begge fødder på gulvet og give dig god tid til at lade vandet. Herefter bliver du blærescannet, for at se om der står urin tilbage i blæren. Hos nogle kan det blive nødvendigt at tømme blæren med et kateter.

Hvordan skal jeg forholde mig efter udskrivelsen?

For at undgå at ufrivillig vandladning opstår igen er det vigtigt at skåne bækkenbunden ved at undgå tunge løft (mere end 10 kg) og kronisk forstoppelse.

Den første uge må du kun løfte et par kg holdt ind til kroppen. I de efterfølgende 3 uger kan du gradvist løfte mere, dog ikke over 10 kg. Efter 4-6 uger kan du genoptage dine vanlige aktiviteter, herunder seksuelt samvær. Lyt til kroppen og find ud af, hvor meget, du kan klare.

Det er en god idé at gøre knibeøvelser efter operationen - begynd så snart, det ikke gør ondt.

Forventet resultat af operationen

Langt de fleste (ca.85 %) helbredes eller bedres efter operationen. Der er risiko for, at der med tiden igen kan opstå ufrivillig vandladning. For at undgå besværet vandladning er det vigtigt, at du ikke læner dig fremover på toiletsædet samt presser med bugmusklerne, når du lader vandet.

Komplikationer til operationen

Det er af og til nødvendigt at tømme blæren med et kateter hver 3.-6. time indtil vandladningen kommer i orden.
I sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt, at du selv lærer at tømme blæren med et kateter, eller at slyngen bliver løsnet.

Under operationen kan der opstå en rift i blæren, og et kateter må lægges i ca. 1 uge.
Der kan komme betændelse eller blodansamling i operationssåret.
Der kan opstå blærebetændelse, som kræver antibiotisk behandling.
Der kan være småblødninger og udflåd fra skeden de første 4–6 uger efter operationen.
I sjældne tilfælde kan der komme smerter ved samleje eller i lysken.
Enkelte kan få ufrivillig vandladning i forbindelse med stærk vandladningstrang.

Redaktør