Livmoderhalskræft

​Her kan du læse mere om livmoderhalskræft.

​Livmoderhalskræft opstår hyppigst i cellerne i overgangszonen mellem den indre del af livmoderhalsen og den ydre del ned mod skeden (pladecelle kræft eller planocellulært carcinom). 

Der kan også opstå kræft i de slimproducerende celler i livmoderhalsen (adenocarcinom), og der kan også være tale om en blanding af de to former (adenosquamøst carcinom).

Cirka 400 danske kvinder får årligt konstateret livmoderhalskræft. Af disse findes knap 200 tilfælde i tidligt stadium og kan opereres; heraf cirka 100 med udvidet fjernelse af livmoderen.

Der er således tale om en relativ sjælden sygdom, og denne operation er derfor centraliseret til fire større centre.

Den væsentligste årsag til livmoderhalskræft er kronisk infektion med HPV (human papilloma virus). HPV infektion er seksuelt overført og giver ingen symptomer. 

Hos en mindre gruppe kvinder bliver infektionen kronisk, og øger risikoen for forstadier til livmoderhalskræft og egentlig livmoderhalskræft.

Symptomer

Livmoderhalskræft giver ikke altid symptomer, men de hyppigste symptomer er pletblødninger, blødning efter samleje og øget, eventuel blodigt/brunt udflåd fra skeden.

Sådan bliver diagnosen stillet

Ved mistanke om livmoderhalskræft stilles diagnosen ved, at en gynækolog foretager en gynækologisk undersøgelse og tager vævsprøver fra livmoderhalsen.

Vævsprøverne undersøges i et mikroskop. Hvis vævsprøven viser, der er tale om livmoderhalskræft, bliver patienten henvist til et af de fire centre i Danmark, der behandler livmoderhalskræft. 

I Region Hovedstaden foregår behandlingen på Rigshospitalet.

Redaktør