Celleforandringer i livmoderen

​Her kan du finde informationer om symptomer, undersøgelse og behandling ved celleforandringer i livmoderen.

​Celleforandringer i livmoderen kaldes også atypisk hyperplasi. 

Celleforandringer i livmoderen er ikke kræft, men kan udvikle sig til kræft, hvis de ikke behandles. Det vides ikke med sikkerhed hos hvilke kvinder, forstadierne udvikler sig til kræft. Derfor anbefales alle kvinder med celleforandringer i livmoderen behandling.

Celleforandringer i livmoderen kan opstå som følge af øget stimulation af livmoderslimhinden af det kvindelig kønsorgan, østrogen, som det f.eks.  ses hos overvægtige kvinder. Oftest er årsagen imidlertid ukendt.

Symptomer

Blødningsforstyrrelser hos kvinder, der stadig menstruerer. Blødning fra skeden, pletblødninger eller blodigt evt. vandigt udflåd hos kvinder, der er gået i overgangsalder.

Sådan bliver diagnosen stillet

Ved blødningsforstyrrelser hos kvinder over 40 år og ved blødning eller blodig udflåd fra skeden hos kvinder, der er gået i overgangsalderen, foretages en gynækologisk undersøgelse, en ultralydsskanning af livmoderen gennem skeden og der udtages en vævsprøve fra livmoderslimhinden.

En vævsprøve kan enten udtages ved udsugning fra livmoderen via et lille kateter eller via en kikkertundersøgelse.

Behandling

Såfremt der i vævsprøven konstateres celleforandringer (atypisk hyperplasi) består behandlingen i operation med fjernelse af livmoderen med livmoderhalsen, æggeledere og æggestokke.

Information

Hvis du skal have fjernet livmoderen, æggeledere og æggestokke vil du blive grundigt informeret om operationen og mulige komplikationer, og du vil få udleveret skriftlig patientinformation.

Bivirkninger

Da livmoderen og æggestokke er fjernet ophører menstruationerne og du har ikke længere mulighed for at blive gravid.

Hvis du ikke var gået i overgangsalderen inden operationen kan du efter operationen opleve symptomer på overgangsalder i form af hede- svedeture og humørsvingninger.

Operationen medfører ingen forringelse af seksuallivet.

Opfølgning

​​Cirka 14 dage efter operationen vil svaret på den mikroskopiske undersøgelse af de fjernede organer foreligge. Såfremt der alene påvises celleforandringer i livmoderen er du færdigbehandlet.

​Såfremt der påvises kræftforandringer, vil du blive kontrolleret i Kvindesygdomme klinik 1 i 5 år.

 

Redaktør