Blødningsforstyrrelser

​Her kan du læse mere om symptomer og behandling af blødningsforstyrrelser.

​​Symptomer

Menstruationer kommer almindeligvis med et interval på tre til fem uger regnet fra blødningernes start. Mange kvinder har dog ind imellem enkelte menstruationer, der kommer med kortere eller længere interval, hvilket er helt normalt.

Ved gentagne blødninger udenfor menstruationstidspunktet, ved blødning i forbindelse med samleje og ved vedvarende kortere eller længere blødningsintervaller, end de nævnte, er der grund til at blive undersøgt nærmere. Og man bør henvende sig til sin praktiserende læge, som almindeligvis vil foretage en underlivsundersøgelse.

Undersøgelser

Her i Afdeling for Kvindesygdomme udfører vi en ny underlivsundersøgelse, som bliver suppleret med ultralydskanning. Endvidere kan vi udføre en mikroskopisk undersøgelse af små slimhindeflager fra livmoderhalskanalen og fra selve livmoderen.

Udtagelsen af prøverne kaldes en udskrabning. Undersøgelsen har til formål at udelukke kræftforandringer eller forstadier til kræft i slimhinderne.

Ved lange menstruationsintervaller vil vi via blodprøver undersøge for hormonforstyrrelser.

Behandling

Vi vil primært forsøge at benytte den mindst belastende behandling. Kraftige blødninger kan vi behandle medicinsk ved p-piller eller andre piller, der virker ved at mindske blødningernes styrke. En hormonspiral, der bliver anbragt i livmoderen, er en anden mulighed.

Hvis livmoderen er af normal størrelse eller kun lidt forstørret, kan man via en kikkert ført ind gennem livmoderhalskanalen fjerne slimhinden i livmoderen. Dette er et mindre indgreb, som vi almindeligvis foretager under endagsindlæggelse.

Hvis de øvrige behandlingsmuligheder ikke har tilstrækkelig effekt kan man fjerne livmoderen (hysterektomi) ved operation enten kikkertvejledt via skeden eller ved operation gennem bugvæggen.

Hormonforstyrrelser behandler vi medicinsk, idet behandlingen afhænger af, hvilken hormonforstyrrelse, det drejer sig om.

Redaktør