​​​​​​​​​​​​

Abort før uge 12 (provokeret)

​Provokeret abort foretages efter henvisning fra den praktiserende læge eller speciallæge. Her kan du læse om behandling, fordele, ulemper og risiko ved Medicinsk og Kirurgisk provokeret abort før uge 12 samt vores anbefalinger

Gå direkte til afsnittet om:        


Når du skal vælge, om du vil have foretaget en medicinsk eller en kirurgisk abort, tager du beslutningen sammen med lægen eller sygeplejersken i konsultationen på hospitalet. Hvilken metode du vælger, afhænger af dit eget ønske, din sundhedstilstand og hvor langt du er i graviditeten.

Dine muligheder og vores anbefaling

Dine muligheder afhænger af, hvor langt du er henne i din graviditet. Graviditetens længde bestemmes ud fra første dag i din sidste menstruation, og angives i uger + dage. Det vil sige, at hvis du er 6 uger og 4 dage henne i graviditeten, skriver man "6+4".  Graviditetslængden kan også fastsættes ved en ultralydsskanning. 

Skemaet herunder viser vores generelle anbefalinger,  for de to abort metoder.  Som det fremgår anbefaler vi medicinsk abort frem for kirurgisk da metoden er mere skånsom.


                 

Graviditetslængde
(fastsat ved ultralydsskanning)Medicinsk 
abort


Kirurgisk abort
Før 7. graviditetsug
PlusFra 7. til 9. graviditetsuge Plus Plus

Fra 9. - 12. graviditetsuge
Plus
 


(under indlæggelse)
 
PlusOversigterne kan hjælpe dig med at træffe din beslutning.

Medicinsk abort:

FordeleUlemper
Aborten bliver sat i gang med det samme.Du kan have flere dages kraftig blødning efter aborten. 0,4 % får behov for blodtransfusion.
Hvis du er mindre end 8+6 uger henne, kan du udføre aborten derhjemme.Der er 4 % risiko for, at du får behov for en efterfølgende kirurgisk udskrabning.
Du kan have pårørende hos dig under hele forløbet. Du skal ind til blodprøvekontrol ugen efter aborten for at sikre, at den er overstået
Du undgår risiko for komplikationer efter operation og har en lavere risiko for infektion.Du har smerter og får brug for smertestillende medicin.


Kirurgisk abort:

FordeleUlemper
Selve aborten varer cirka 10 minutter.Du kan opleve ubehag efter fuld bedøvelse.
Du bløder i få dage efter indgrebet.Der er 1-2 % risiko for infektion efter indgrebet.
Du har ikke smerter under selve aborten, da du er fuldt bedøvet.I 1-2 % af tilfældene er der behov for at gentage indgrebet.
Efter aborten får du milde menstruationslignende smerter.

Der er risiko for skade på livmoderen hos cirka 0,2 %. I meget sjældne tilfælde kan der komme skade på tarm eller blære.

I skemaet herunder kan du se en oversigt over nogle af de risici, der er forbundet med hhv. medicinsk og kirurgisk abort.

Når du læser tallene, er det vigtigt at huske, at selv om der kan være en risiko, er der ofte tale om meget lave procenttal. Det kan derfor være svært at vurdere, hvad det betyder for netop dig. 

Spørg lægen, hvis du er i tvivl. 

OBS! Der er ikke øget risiko for spontan abort, graviditet uden for livmoderen eller dårligere chancer for at blive gravid igen senere, hverken ved medicinsk eller kirurgisk abort.

Risiko

Medicinsk abortKirurgisk abort

Efterfølgende udskrabning pga. fastsiddende graviditetsvæv

4 %

1-2 %

Underlivsbetændelse
                  

0,5-1 %

1-2 %

Blodtransfusion pga. kraftig blødning
                  

0,4 %

0,1 %

Skade på livmoderen
                  
 

0,2%


Der er lavet videoer, lydfiler og spørgsmål som kan hjælpe dig med at træffe beslutning om abort metode. 
Se dem her på internetsiden, udviklet af Hvidovre hospital


​​

Redaktør