Basal behandling af inkontinens

​Der er forskellige muligheder for behandling af inkontinens - også alt efter hvilken type det er. De nedenfor beskrevne behandlingsmetoder er oftest førstevalg efter undersøgelse og diagnostisering.

Bækkenbundstræning

Du kan tilbydes systematisk træning af bækkenbunden, som foregår som 11 ugers holdtræning hos vore specialtrænede fysioterapeuter. Træningen er effektiv hos over halvdelen af patienterne og hjælper på både stress- og trangsinkontinens.

Eller du kan henvises til enetimer hos praktiserende specialfysioterapeut via din praktiserende læge eller.

Efter systematisk træning er det vigtigt, at du holder din bækkenbund i form ved selv at træne mindst to gange om ugen.

Medicinsk behandling

Du kan få lokal østrogenbehandling i form af stikpiller i skeden (Ovestin, Vagifem og Estring), som oftest ordineres til kvinder efter overgangsalderen. Østrogenbehandlingen forbedrer bakterieflora, surhedsgrad og tykkelse af slimhinden i skede og urinrør. Desuden forebygger den blærebetændelse, irritation og tørhed af skeden samt trangs-inkontinens.

Har du trang-inkontinens findes mange muligheder for tabletbehandling (f.eks. Detrusitol, Vesicare, Spasmolyt, Emselex) eller plaster (Kentera), som får blæren til at slappe af.

Du kan behandles med et stof, der hedder Yentreve, som forbedrer urinrørets lukkefunktion, hvis du har stress-inkontinens.

Hjælpemidler

Du kan anvende forskellige hjælpemidler enten hele tiden eller i forbindelse med fysisk aktivitet og sport.

Der findes Contrelle og pessar, som er hjælpemidler, der sættes op i skeden, så du ikke lækker.

Bind og bleer kan fås i mange størrelser og varianter. Er du kronisk bruger af bind og bleer har du ret til at få disse gratis gennem kommunen (§112).


 

Redaktør