Cystoskopi (kikkertundersøgelse af blæren)

​Formålet med undersøgelsen

At finde evt. årsager til:

  • Blod i urinen
  • Gentagne blærebetændelser
  • Smerter i blæren


​Forberedes til undersøgelsen

Umiddelbart inden undersøgelsen vil du blive bedt om at aflevere en urinprøve til undersøgelse for blærebetændelse. Er der tegn til blærebetændelse vil undersøgelsen oftest blive udsat til et senere tidspunkt, når betændelsen er overstået.

 

Sådan foregår undersøgelsen

Undersøgelsen foregår i Afdeling for Kvinde og Bækkenbundssygdomme, klinik 1, foretages af en gynækolog og varer 10-15 min. Ved undersøgelsen ligger du på et leje som ved en gynækologisk undersøgelse. Først vil du blive afvasket forneden omkring urinrøret, derefter sprøjtes lokalbedøvende gel op i urinrøret. Virkningen indtræder efter nogle minutter. Undersøgelsen udføres med et tyndt rør, der fungerer som en kikkert. Dette føres igennem urinrøret til blæren.

Under undersøgelsen fyldes vand i blæren, hvilket kan give en fornemmelse af vandladningstrang. Ved en halvfyldt blære er der det bedste overblik for lægen, der skal kigge blæren efter. Når undersøgelsen er færdig tømmes blæren igen, inden kikkerten fjernes.

 

Du får svar på undersøgelsen med det samme

 

Gener efter undersøgelsen

Du kan tage hjem lige efter undersøgelsen. Det er vigtigt at drikke ca. 2 L. væske det første døgn efter undersøgelsen, for at undgå blærebetændelse.

Der vil forekomme svie ved vandladningen op til det første døgn efter undersøgelsen. Rigeligt væskeindtag vil mindske dette ubehag. Der kan være en smule blod i urinen ved de første vandladninger efter undersøgelsen. En sjælden gang kan der opstå blærebetændelse efter en kikkertundersøgelse. Du bør derfor søge læge i tilfælde af svie ved vandladningen eller ubehag over blæren udover det første døgn, ved feber eller anden fornemmelse af blærebetændelse.

 

Redaktør