Prædiktorer for Weilby-plastik opererede patienters aktivitetetsudøvelse

Introduktion:

Mange danskere kender til at have artrose i tommelfingerens rodled og incidensen er 20 % hos individer over 40 år. Hos mænd og kvinder over 75 år er den henholdsvis på 42 % og 57 %. Artrose i tommelfingerens rodled kan medføre nedsat ledbevægelighed, styrke, instabilitet, risiko for subluksation, hævelse, ømhed og smerte.

Studier viser, at det har indvirkning på patientens livskvalitet samt kan give problemer i udførelsen af ADL. Problematikker omkring ADL ses hovedsageligt ved aktiviteter, hvor tommelfingeren inddrages - som ved nøglegreb, åbning af syltetøjsglas og forskellige slags skruelåg samt af- og påklædning, spisning, bæring af for eksempel poser og åbning af døre.

Det er ikke i tidligere studier undersøgt, hvordan rodledsartroseplastik opererede patienters selvidentificerede og -oplevede aktivitetsudøvelse udvikler sig gennem et rehabiliteringsforløb og hvilke faktorer præ- og postoperativt, som kan prædiktere senere funktionsniveau og aktivitetsudførsel.

Formål:

Primært:

- At undersøge udviklingen i opererede patienters aktivitetsudøvelse målt præoperativt og frem til et år postoperativt, samt hvilke faktorer som kan prædiktere dette.

Sekundære:

- At beskrive udviklingen i aktivitetsudførselen i opfølgningsperioden i specialiseret - og alment regi samt ved engangsinstruktioner.

- At undersøge om patienterne ud fra undersøgelsesredskabet Canadian Occupational Performance Measure (COPM), identificerer de samme aktivitetsproblemer som er defineret i Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Quick DASH).

Metode:

Der inkluderes 50 patienter fra HGH, som er skrevet op til en rodledsartroplastik operation. Undersøgelser udføres præ-operativt, ved 3 uger samt 2, 6 og 12 måneder post-operativt. Følgende undersøgelser foretages; COPM, Quick DASH, smerter, ledbevægelighed og styrke. 

Redaktør